język C++, zadania

karolina123kk

język C++, zadania

Post autor: karolina123kk »

zad.1. nadaj czterem zmiennym typu całkowitego wartości początkowe równe odpowiednio 15 25 35 45 . następnie każdą z nich zmień odpowiednio o 10 -10 20 -20 i wprowadą ich wartości na standardowe wyjście za pomocą jednego strumienia.

zad.2. Oblicz obwód okręgu i pole koła przy założeniu że promień jest wartością wejściową.

zad.3.podaj w postaci schematu blokowego algorytm rozwiązywania równania liniowego.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

język C++, zadania

Post autor: matshadow »

1.

Kod: Zaznacz cały

int a=15, b=25, c=35, d=45;
a=10;
b=-10;
c=20;
d=-20;
cout<<a<<endl<<b<<endl<<c<<endl<<d<<endl;
Laurearel

język C++, zadania

Post autor: Laurearel »

Ad.2
Jak to szło ; ) Pole to jest \(\displaystyle{ /pi * r^2}\). Obwód : \(\displaystyle{ 2 /pi r}\). Mamy na wejściu r, PI zadeklarowałem jako stałą o wartości 3.14, możesz ją zmienić na dokładniejszą jak chcesz . . .

Kod: Zaznacz cały

#include <cmath>
#include <iostream>

const double PI = 3.14 ;
using namespace std ;
int main()
{
    int r ;
    cout << "Podaj r : " ;
    cin >> r ;
    cout << "Pole kola wynosi "<< PI*pow(r, 2) << endl ;
    cout << "Obwod kola wynosi "<< 2*PI*r << endl ;
    return 0 ;
}
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10255
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2376 razy

język C++, zadania

Post autor: Dasio11 »

Istnieje taka biblioteka jak math.h, która ma zapisaną stałą \(\displaystyle{ \pi}\), tylko nazywa się jakoś M_PI.
Oczywiście trzeba dopisać na początku:

Kod: Zaznacz cały

#include <math.h>
Laurearel

język C++, zadania

Post autor: Laurearel »

Istnieje taka biblioteka jak math.h, która ma zapisaną stałą pi, tylko nazywa się jakoś M_PI.
Oczywiście trzeba dopisać na początku:
No właśnie wyleciała mi nazwa (bo wstawiłem math.h na początku), i pisałem MPI , nie M_PI, a potem zmieniłem na cmath , szukałem na cpp reference nazwy stałej i nie znalazłem, a zostawiłem cmath (chodź w sumie nie wiem czemu zmieniłem, ta sama biblioteka , ze wskazaniem na math, po prostu jakiś rozkojarzony dzisiaj jestem).
dw87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 gru 2009, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

język C++, zadania

Post autor: dw87 »

matshadow w tresc masz "zmień odpowiednio o 10 -10 20 -20";) Powinno byc:

Kod: Zaznacz cały

a+=10;
b-=10;
c+=20;
d-=20;
lub jak kto woli:

Kod: Zaznacz cały

a=a+10;
b=a-10;
c=a+20;
d=a-20;
Pozdrawiam:)
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

język C++, zadania

Post autor: Mruczek »

W 3.
ax=b
x=\(\displaystyle{ \frac{b}{a}}\)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

język C++, zadania

Post autor: matshadow »

dw87 pisze:matshadow w tresc masz "zmień odpowiednio o 10 -10 20 -20";) Powinno byc:

Kod: Zaznacz cały

a+=10;
b-=10;
c+=20;
d-=20;
lub jak kto woli:

Kod: Zaznacz cały

a=a+10;
b=a-10;
c=a+20;
d=a-20;
Pozdrawiam:)
faktycznie, chylę czoła
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

język C++, zadania

Post autor: soku11 »

I jeszcze:
1. Nie używać std::endl jak się nie wie co to dokładnie robi (nie, to nie to samo co "
").
2. Nie math.h, tylko cmath. W C++ używa się nagłówków z C++, a nie z C.
3. M_PI nie jest definiowana przez standard. Także nie wszędzie ona jest. Już lepiej sobie ją samemu zdefiniować. Aż takiej różnicy to nie robi...

Pozdrawiam.
Laurearel

język C++, zadania

Post autor: Laurearel »

soku - agree ; )
Namieszaliśmy nieco, na cplusplus.com wszystko jest tak jak być powinno ; )
A ja klape zaliczyłem bo dobrze napisałem, nie sprawdziłem, i stwierdziłem że źle jest
1. Nie używać std::endl jak się nie wie co to dokładnie robi (nie, to nie to samo co "
").
Do kogo to dedykowane ? ; )
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

język C++, zadania

Post autor: soku11 »

Do wszystkich, co tego używają. Chyba, że jest to świadome użycie w jakimś celu (sam używałem std::endl tylko raz)...

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ