Określić, która forma wypłaty śwadczenia jest korzystniejsza przy założeniu, że stopa procentowa dla lokat jednomiesięcznych w banku jest równa 5% w stosunku rocznym:
a) wypłata 2560 zł dzisiaj;
b) wypłaty w trzech ratach po 855 zł - dzisiaj i kolejno co miesiąc
c) wypłaty w trzech ratach po 860 zł - kolejno co miesiąc
ma zostać tu wykorzystana formuła PV, dziękuje:)
excel formuła, PV
- smallares25
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mogilno
- Pomógł: 2 razy
excel formuła, PV
Najkorzystniej jest wziąć gotówkę. A to sposób jak dojść do tej odpowiedzi:
Wykorzystujemy formułę EXCEL-a PV, dla b musimy wpisać tak:
\(\displaystyle{ =PV \left(0,05/12;3;855;0;1\right) = - 2554,37 PLN}\)
Pierwsza wartość to stopa procentowa (roczna) podzielona przez 12 by wyszła miesięczna.
Kolejna liczba (3) to liczba rat miesięcznych; 855 to kwota raty; liczba 0 to wartość jaką
chcemy uzyskać po dokonaniu ostatniej płatności (zawsze zero); ostatnia liczba 1 jest po to,
żeby określić że chcemy dokonywać płatności z góry (od zaraz);
Wychodzi wartość ujemna ale nie ma co się przejmować. Bierzemy wartość bezwzględną i
otrzymujemy 2554,37 zł
Dla c musimy wpisać tak:
\(\displaystyle{ =PV \left(0,05/12;3;860;0;0 \right)= -2558,65 PLN}\)
Pierwsza liczba bez zmian (miesięczna stopa procentowa); 3 liczba rat; 860 kwota raty; jaką
kwotę chcemy uzyskać po zakończeniu płatności (zawsze zero); 0 bo raty mają być z dołu
(po pierwszym miesiącu). Bierzemy wartość bezwzględną 2558,65 zł
Największa jest płatność gotówką bo 2560 zł
Wykorzystujemy formułę EXCEL-a PV, dla b musimy wpisać tak:
\(\displaystyle{ =PV \left(0,05/12;3;855;0;1\right) = - 2554,37 PLN}\)
Pierwsza wartość to stopa procentowa (roczna) podzielona przez 12 by wyszła miesięczna.
Kolejna liczba (3) to liczba rat miesięcznych; 855 to kwota raty; liczba 0 to wartość jaką
chcemy uzyskać po dokonaniu ostatniej płatności (zawsze zero); ostatnia liczba 1 jest po to,
żeby określić że chcemy dokonywać płatności z góry (od zaraz);
Wychodzi wartość ujemna ale nie ma co się przejmować. Bierzemy wartość bezwzględną i
otrzymujemy 2554,37 zł
Dla c musimy wpisać tak:
\(\displaystyle{ =PV \left(0,05/12;3;860;0;0 \right)= -2558,65 PLN}\)
Pierwsza liczba bez zmian (miesięczna stopa procentowa); 3 liczba rat; 860 kwota raty; jaką
kwotę chcemy uzyskać po zakończeniu płatności (zawsze zero); 0 bo raty mają być z dołu
(po pierwszym miesiącu). Bierzemy wartość bezwzględną 2558,65 zł
Największa jest płatność gotówką bo 2560 zł