program Pascal

aaleks1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

program Pascal

Post autor: aaleks1985 »

witam ,
mam maly problem.moze ktos bedzie mogl mi podac wskazowke...
mianowicie mam programik do napisania: wczytujacy imie nazwisko pesel , obliczajacy wiek na podstawie pesela i informujacy na jakich studiach jest uzytkownik...to wszystko zrobilam:
Ale do tego jeszcze program ma sprawdzac na jaka litere zaczyna sie nazwisko uzytkownika i w zaleznoci od tego oraz typu studiow ma drukowac informacje kto jest prowadzacym zajecia na uczelni... (tu podam przykladowo :
dla studentow od a do g - prowadzacy prof.Kowalski ,inzynierskie
od h do p - prowadzacy pror.Nowak ,inzynierskie
od r do z -prowadzacy prof.Adamski ,inzynierskie,wszystkie podyplomowe i krotkoterminowe)
prosze o wskazowke.



program zadanie_0;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
SysUtils;
var imie, nazwisko : string[100];
PESEL : real;
rok : integer;
typ : char;
grupa : integer;

begin
write('Prosze podac imie studenta: ');
readln (imie);
write('Prosze podac nazwisko studenta: ');
readln(nazwisko);
writeln('Witaj ',imie);
write('Prosze wpisac PESEL studenta: ');
read(PESEL);

begin
rok := trunc (PESEL / 1000000000 );
write('Naprawde masz', ' ');
write (109-rok);
writeln (' ','lat(a) ???');
readln;
end;

begin
write('Prosz podac typ studiow (i/p/k):');
readln(typ);
case typ of
'i','I' :
begin
writeln('Ciesze sie,ze jestes na studiach inzynierskich.');
end;
'p','P' :
begin
writeln('Ciesze sie,ze jestes na studiach podyplomowych.')
end
else
begin
writeln('Ciesze sie,ze jestes na studiach krotkoterminowwych.');
end;
end;
end;

readln;
end.
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

program Pascal

Post autor: adek05 »

Sprawdź, czy pierwsza litera nazwiska jest mniejsza-równa g, tak -> wypisz jaki prowadzący, nie sprawdź czy mniejsza-równa p itd...
aaleks1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

program Pascal

Post autor: aaleks1985 »

begin
if (nazwisko[1] >= 'a') and (nazwisko[1] <= 'g') then
grupa := 1;
if (nazwisko[1] >= 'h') and (nazwisko[1] <= 'p') then
grupa := 2
else
grupa := 3;
end;

w ten sposob?
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

program Pascal

Post autor: adek05 »

Tak, może być
ODPOWIEDZ