[C] trójki

misiekprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 3 cze 2009, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

[C] trójki

Post autor: misiekprezes »

wypisać wszystkie trójki \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) liczb całkowitych, takie że \(\displaystyle{ 1 \le x \le y \le z \le 40}\) oraz \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=z^{2}}\)
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

[C] trójki

Post autor: Goter »

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>
#include<math.h>

int main(){

    int x,y,z,z_kw;

    for(x=1; x<=40; x++){
        for(y=x; y<=40; y++){
            z_kw = x*x+y*y;
            z = (int)sqrt(z_kw);
            if(z<=40 && z*z == z_kw){
                printf("%d,%d,%d
",x,y,z);
            }
        }
    }

    return 0;

}
ODPOWIEDZ