zadania z sieci komputerowych

fishman4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 23 cze 2005, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy

zadania z sieci komputerowych

Post autor: fishman4 »

czy ktos wie jak wogole zabrac sie za ponizsze zadania:

1. Oblicz przepustowość kanału o SNR=30dB, paśmie 3kHz oraz kodowaniu QPSK.
2. Jakie jest maksymalne wykorzystanie kanału pełnodupleksowego (max. przepustowość użytkowa) dla protokołów Stop&Wait, Go-Back-N i Selective Reject o przepustowości 1Mbps, gdy wielkość ramki wynosi 800b, czas propagacji wynosi 200ms, a pole numeracji ramki jest 8 bitowe.
3. Ilo bitowy jest kanał komunikacyjny o długości 100km, prędkości sygnałów 2/3c, o przepustowości E1.
4. Proszę podać maksymalną przepustowość kanału transmisyjnego o stosunku sygnału do sumy równym 1000 i paśmie 10MHz i o kodowaniu QAM – 16
5. Wyznaczyć minimalny rozmiar ramki SLIP przy przesyłaniu jednego znaku przez protokół TCP/IP
Jaki jest czas transmisji tych pakietów przez łącze o przepustowości 33,6 kb/s
6. Wyznaczyć minimalny rozmiar ramki Ethernet II przy przesyłaniu jednego znaku przez protokół UDP/IP
Jaki jest czas transmisji pakietu przez łącze o przepustowości 10 mb/s
7. Jaki jest czas transmisji 1 komórki ATM przy łączu o przepustowości 155Mb/s – czy praktycznie możliwe jest wysłanie 1komórki?
8. Ile segmentów TCP jest potrzebnych do przesłania bez kompresji obrazu 800x600 (256 kolorów) po ustaleniu opcji MMS=1460?
9. Ile ramek jst potrzebnych do przesłania bez kompresji obrazu 800x600
(256 kolorów) przez protokół TCP/IP po ustaleniu opcji MTU=296?
ODPOWIEDZ