dominanta tablicy

natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

dominanta tablicy

Post autor: natkoza »

jak napisać program liczący dominantę tablicy? jeżeli nie ma dominanty to powinien pojawić się stosowny komunikat
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

dominanta tablicy

Post autor: kadiii »

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <algorithm>
using namespace std;
#define N 6 
main()
{
 int tab[N],i,dl=1,max=1,moda=0;
 bool istnieje=true;
 for(i=0;i<N;i++) cin>>tab[i];
 sort(tab,tab+N);
 for(i=0;i<N-1;i++)
 {
  if(tab[i]==tab[i+1]) ++dl;
  else{
   if(max<dl)
   {
    max=dl;
    moda=tab[i];
    istnieje=true;
    dl=1;
   }
   else if(max==dl)
   {
    istnieje=false;
    dl=1;
   }
  }
 }
 if(max<dl)
 {
  moda=tab[i];
  istnieje=true;
 }
 else if(max==dl) istnieje=false;

 if(istnieje) cout<<"DOMINANTA WYNOSI "<<moda<<"
";
 else cout<<"BRAK DOMINANTY
";
 return 0;
}
Ale proszę przanalizuj kod i zastanów sie nad problemem bo nie jest trudny
ODPOWIEDZ