iteracja w algorytmach
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy
iteracja w algorytmach
mam do was prośbę mógłby ktoś wytłumaczyć mi na czym polega iteracja w schemacie blokowym i jak ją zastosować niby mam to w podręczniku a nic nie rozumiem z tego. jesli można prosić to aby było to przedstawione jako obraz bo po kodach c++ czy może jeszcze jakiś innych nie wiem o co chodzi. A mam mieć sprawdzian
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 9 razy
iteracja w algorytmach
Kod: Zaznacz cały
DOPÓKI <warunek> WYKONUJ:
działasz na zmiennej, której dotyczy <warunek>
"skaczesz" do góry
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy
iteracja w algorytmach
tylko ja narazie nic z tego nie rozumiem jestem na poziomoe Liceum i u nas nauczyciel bardzo z materiałem skacze można poprosić aby ktoś zrobił ryzunek np. w paint i by go opisał dlaczego tak a nie inaczej
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
iteracja w algorytmach
Iteracja to inaczej jeden przebieg jakiegoś ciągu operacji - jeśli na schemacie blokowym wracasz do pewnego momentu to wszystkie operacje wykonane do tej pory(od punktu powrotu) nazywane są właśnie iteracją.
Przyykład, tekstowy, ale powinien starczyć:
x=0;
1.Dopóki x<2 rób:
- zwiększ x o 1
2.Zakończ
Oto krótki algorytm, przedstawiajacy nic innego jak pętlę. I teraz mamy:
1 iteracja:
x=0
0<2
x=1
2 iteracja:
x=1
1<2
x=2
3 iteracja:
x=2
2<2
Koniec
Po wykonaniu tego algorytmu można powiedzieć, że pętla wewnątrz algorytmu wykonała się po 3 iteracjach. W iteracji nr 3 został niespełniony warunek pętli(x<2).
Myślę, że takie cos powinno ci dac obraz o tym czym jest iteracja, łatwo przełożysz to na schemat blokowy.
Przyykład, tekstowy, ale powinien starczyć:
x=0;
1.Dopóki x<2 rób:
- zwiększ x o 1
2.Zakończ
Oto krótki algorytm, przedstawiajacy nic innego jak pętlę. I teraz mamy:
1 iteracja:
x=0
0<2
x=1
2 iteracja:
x=1
1<2
x=2
3 iteracja:
x=2
2<2
Koniec
Po wykonaniu tego algorytmu można powiedzieć, że pętla wewnątrz algorytmu wykonała się po 3 iteracjach. W iteracji nr 3 został niespełniony warunek pętli(x<2).
Myślę, że takie cos powinno ci dac obraz o tym czym jest iteracja, łatwo przełożysz to na schemat blokowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 9 razy
iteracja w algorytmach
Tu na prawdę nie ma filozofii, a nauczyciel nie skacze z materiałem.Rastaman697 pisze:tylko ja narazie nic z tego nie rozumiem jestem na poziomoe Liceum i u nas nauczyciel bardzo z materiałem skacze można poprosić aby ktoś zrobił ryzunek np. w paint i by go opisał dlaczego tak a nie inaczej
Po prostu masz zmienną i i warunek załóżmy i<10, który oznacza dokładnie (dopóki i jest mniejsze od 10).
Więc zapis:
Kod: Zaznacz cały
int i=0;
while (i<10) {
i++;
}
Wykona się ona zatem dokładnie 10 razy, bo:
1. START 0 jest mniejsze od 10
2. i++ (1) jest mniejsze od 10
3. i++ (2) jest mniejsze od 10
4. i++ (3) jest mniejsze od 10
5. i++ (4) jest mniejsze od 10
6. i++ (5) jest mniejsze od 10
7. i++ (6) jest mniejsze od 10
8. i++ (7) jest mniejsze od 10
9. i++ (8) jest mniejsze od 10
10. i++ (9) jest mniejsze od 10
11. i++ (10) jest równe 10, więc nie jest mniejsze, więc KONIEC (operacja nie wykona się tym razem)
@up: Iteracja to też powtarzanie tej samej instrukcji w pętli.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy
iteracja w algorytmach
Dobra może ja zrobię tak znajdę jakieś zadanie psotaram się ję zrobić ze skanuje podam treść a wy mnie poprawicie
-- 8 gru 2009, o 21:07 --
Wprowadź algorytm obliczania sumy 5 liczb. a jeśli zadanie by brzmiało następująco" Napisz algorytm obliczania największej liczby pośród 5 liczb" znaczyło by to samo ??
-- 8 gru 2009, o 21:09 --
-- 8 gru 2009, o 21:07 --
Wprowadź algorytm obliczania sumy 5 liczb. a jeśli zadanie by brzmiało następująco" Napisz algorytm obliczania największej liczby pośród 5 liczb" znaczyło by to samo ??
-- 8 gru 2009, o 21:09 --
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
iteracja w algorytmach
NIe bo w pierwszym liczysz sume liczb a w drugim maksimum.Wprowadź algorytm obliczania sumy 5 liczb. a jeśli zadanie by brzmiało następująco" Napisz algorytm obliczania największej liczby pośród 5 liczb" znaczyło by to samo ??
Co do schematu to jest prawie dobry. Dodaj zmienną na początku określająca ilość elementów(np. N) i zrób zamiast bloku "Wprowadź 5" -> "Wprowadź N" i blok "N:=5" i zmień warunek na "i<N". Ewentualnie wyrzuć w ogóle blok "Wprowadź 5", wtedy będzie ściśle z treścią czyli zawsze suma dokładnie 5. Blok "i:=i+1" postaw przed warunkiem "i<5"
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy
iteracja w algorytmach
A mógłby ktoś mi pokazać jak wygląda schemat blokowy dp takiego zadania.
Skonstruuj schemat blokowy algorytmu sprawdzającego, czy z trzech wprowadzonych liczb naturalnych a,b,c mozna zbudować trójkąt
Skonstruuj schemat blokowy algorytmu sprawdzającego, czy z trzech wprowadzonych liczb naturalnych a,b,c mozna zbudować trójkąt
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
iteracja w algorytmach
Skorzystaj z nierówności \(\displaystyle{ |b-c|<a<b+c}\)
Masz tu 2 warunki, które musza być jednocześnie spełnione aby istniał trójkąt. Połączenie warunków zrób polskim spójikiem "i" lub matematyczną koniunkcją(iloczyn logiczny). Reszta analogicznie jak w poprzednim, tyle, że tu nie masz pętli.
Masz tu 2 warunki, które musza być jednocześnie spełnione aby istniał trójkąt. Połączenie warunków zrób polskim spójikiem "i" lub matematyczną koniunkcją(iloczyn logiczny). Reszta analogicznie jak w poprzednim, tyle, że tu nie masz pętli.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy
iteracja w algorytmach
a mógłbyś mi powiedzieć co to jest mod i o co w nim chodzi-- 8 gru 2009, o 22:27 --a mógłbyś mi powiedzieć co to jest mod i o co w nim chodzi
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
iteracja w algorytmach
Rozumiem , ze to odrębne pytanie. Wspomniany mod to zapewne operator reszty z dzielenia -np. 5 mod 2 = 1 bo reszta z dzielenia 5 przez 2 to 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy
iteracja w algorytmach
dla mnie troche ciężko to coś pojąćkadiii pisze:Skorzystaj z nierówności \(\displaystyle{ |b-c|<a<b+c}\)
Masz tu 2 warunki, które musza być jednocześnie spełnione aby istniał trójkąt. Połączenie warunków zrób polskim spójikiem "i" lub matematyczną koniunkcją(iloczyn logiczny). Reszta analogicznie jak w poprzednim, tyle, że tu nie masz pętli.
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
iteracja w algorytmach
1.Wczytaj a,b,c
2.Jeśli abs(b-c)<a i b+c>a to Wypisz TAK w przeciwnym przypadku Wypisz NIE
3.ZAKOŃCZ
abs - funkcja zwracająca wartość bezwzględną z argumentu (tak żeby minusa nie było)
2.Jeśli abs(b-c)<a i b+c>a to Wypisz TAK w przeciwnym przypadku Wypisz NIE
3.ZAKOŃCZ
abs - funkcja zwracająca wartość bezwzględną z argumentu (tak żeby minusa nie było)
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczebrzeszyn
- Podziękował: 5 razy