pascal kryptogram

MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

pascal kryptogram

Post autor: MistyKu »

Mam do rozwiazania kryptogram z siedmioma zmiennymi. Jest moze jakis sposob inny niz 7 forow od -9 do 9 zagniezdzonych? ; d bo nie widze innej opcji..

-- 8 gru 2009, o 20:19 --

AAA + FGR + DFER = WER i cyfry mozliwe jest zeby cyfry byly ujemne ? bo wyglada mi na to ze wzgledu na to ze DFER jest 4 cyfrowe a wynik jest 3 cyfrowy, jesli nie ma takiej opcji to znaczy ze dfer=0-- 8 gru 2009, o 21:18 --oki zrobione nvm
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

pascal kryptogram

Post autor: smiechowiec »

Pełne przejrzenie rozwiązań i wybór tylko tych pasujących to najbardziej uniwersalne rozwiązanie.
Jeżeli mamy dodatkowe dane, że każda litera odpowiada innej cyfrze wtedy możemy wstępnie przeanalizować operację dodawania i nieco uprościć kod.
Zauważmy, że
1. D = 0
2. A {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
3. R = 10 - A
4. G = R - 1
5. F w zależności od A {1, ..., (10 - A) / 2 } // oczywiście tylko liczby naturalne
6. W = A + 2F + 1
7. E przyjmuje dowolną wartość, różną od już wykorzystanych, a wiec {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} / {D, A, R, G, F}
Mamy więc 3 pętle dla A, F, i E, pozostałe wartości są zależne.

Przykładowe rozwiązanie

Kod: Zaznacz cały

  111
  289
 +0259
------
  659

  444
  156
 +0136
------
  736

ODPOWIEDZ