tablice dwuwymiarowe
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlaskie
- Podziękował: 7 razy
tablice dwuwymiarowe
Witam i prosze o pomoc w rozwiazaniu takiego oto zadanka: napisac funkcje znajdujaca indeksy(numer wiersza i kolumny) najmniejszego elementu parzystego w macierzy o rozmiarach n x m wynik: funkcja powinna przekazac w parametrach(tablica statyczna). Narazie sam probuje to zrobic ale jakies cuda sie pojawiaja takze jezeli ktos ma jakas koncepcje na to to prosilbym o podpowiedz.
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
tablice dwuwymiarowe
Wynik ma być przekazany w parametrach? Bo ten dwukropek nie wiem czy przez przypadek postawiony czy specjalnie. I jaki język?markez444 pisze:wynik: funkcja powinna przekazac w parametrach(tablica statyczna).
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlaskie
- Podziękował: 7 razy
tablice dwuwymiarowe
ten dwukropek to jest tylko po to aby oddzielic to co ma byc pokazane w wyniku czyli "FUNKCJA MA PRZEKAZAC W PARAMETRACH" to powinno byc wynikiem tego zadanka.
nie wiem czy dobrze to rozumiem ale to chodzi o to jak program znajdzie ten najmniejszy element w tablicy(parzysty) i poda wowczas numer wiersza i kolumny jego. mam juz troche kodu ale troche go tu jeszcze brakuje:
void mini(int *wiersz, int * kolumna)
{
}
int min = 100;
for(i = 0; i <3; i++)
for(j = 0; j<4; j++)
if(tab[j]%2==0 && min = tab[j]<min)
min = tab[j];
*wiersz = i; *kolumna = j;
chodzi o jezyk programowania C-- 3 gru 2009, o 11:32 --Mam tutaj taki kod ale jeszcze ciagle nie dziala bo nie zmienia mi sie najmniejszy element parzysty oraz numer wiersza i kolumny tego elementu:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
void minimum(int * wiersz, int * kolumna)
{
int i,j;
*wiersz = i;
*kolumna = j;
}
int main()
{
int i,j,tab[3][4],min = 100;
srand(time(0));
for(i=0; i<3; i++)
{
for(j=0; j<4; j++)
{
tab[j] = rand()%100;
}
}
printf("Elementy tablicy:
");
for(i=0; i<3; i++)
{
for(j=0; j<4; j++)
printf("%d ",tab[j]);
printf("
");
}
for(i=0; i<3; i++)
{
for(j=0; j<4; j++)
if((tab[j]%2==0) && (min = tab[j]<min))
min = tab[j];
}
printf("Najmniejszy element parzysty tablicy to: %d, numer wiersza %d, numer kolumny %d
",min,i,j);
return 0;
}
nie wiem czy dobrze to rozumiem ale to chodzi o to jak program znajdzie ten najmniejszy element w tablicy(parzysty) i poda wowczas numer wiersza i kolumny jego. mam juz troche kodu ale troche go tu jeszcze brakuje:
void mini(int *wiersz, int * kolumna)
{
}
int min = 100;
for(i = 0; i <3; i++)
for(j = 0; j<4; j++)
if(tab[j]%2==0 && min = tab[j]<min)
min = tab[j];
*wiersz = i; *kolumna = j;
chodzi o jezyk programowania C-- 3 gru 2009, o 11:32 --Mam tutaj taki kod ale jeszcze ciagle nie dziala bo nie zmienia mi sie najmniejszy element parzysty oraz numer wiersza i kolumny tego elementu:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
void minimum(int * wiersz, int * kolumna)
{
int i,j;
*wiersz = i;
*kolumna = j;
}
int main()
{
int i,j,tab[3][4],min = 100;
srand(time(0));
for(i=0; i<3; i++)
{
for(j=0; j<4; j++)
{
tab[j] = rand()%100;
}
}
printf("Elementy tablicy:
");
for(i=0; i<3; i++)
{
for(j=0; j<4; j++)
printf("%d ",tab[j]);
printf("
");
}
for(i=0; i<3; i++)
{
for(j=0; j<4; j++)
if((tab[j]%2==0) && (min = tab[j]<min))
min = tab[j];
}
printf("Najmniejszy element parzysty tablicy to: %d, numer wiersza %d, numer kolumny %d
",min,i,j);
return 0;
}
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
tablice dwuwymiarowe
Twojego kodu się nie da czytać. Oto prosta funkcja, która znajduje minimum i wpisuje znalezione wartości.
Trzeba go jedynie zmodyfikować, by uwzględniał parzystość.
Pozdrawiam.
Kod: Zaznacz cały
typedef struct Tab2D
{
int** tab;
int width;
int height;
} Tab2D;
void minimum(Tab2D* tab,int* minX,int* minY)
{
int x=0;
int y=0;
int min=tab->tab[0][0];
*minX=*minY=0;
for(x=0;x<tab->width;++x)
for(y=0;y<tab->height;++y)
if(tab->tab[x][y]<min)
{
min=tab->tab[x][y];
*minX=x;
*minY=y;
}
}
Pozdrawiam.