schemat blokowy

ana_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 13:38
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

schemat blokowy

Post autor: ana_ »

dane są proste l1:y=a1x+b1, l2:y=a2x+b2. napisać program określający wzajemne położenie prostych (w schemacie blokowym i pseudokodzie)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

schemat blokowy

Post autor: Kartezjusz »

PŁASZCZYZNA
1. START
2."Podaj \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},b_{1},b_{2}}\)"
3. Wczytaj: \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},b_{1},b_{2}}\)
4.W=\(\displaystyle{ a_{1}b_{2}-b_{1}a_{2}}\)
5a).Jeśli W=0
6a)Jeśli \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\)
7a)."Proste się pokrywają"
6b)Jeśli \(\displaystyle{ a_{1} \neq a_{2}}\)
7b)."Proste są równoległe"
5b).Jeśli\(\displaystyle{ W \neq 0}\)
7c)"Proste przecinają się w jednym punkcie
ana_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 13:38
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

schemat blokowy

Post autor: ana_ »

super . tylko trzeba jeszcze uwzględnić prostopadłość i proste skośne
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

schemat blokowy

Post autor: Kartezjusz »

Proste skośne na płaszczyźnie
To dopisz w jako krok

8a) S=\(\displaystyle{ a_{1}b_{1}+a_{2}b_{2}}\)
9a) S=0
10."Proste są prostopadłe"
Skośnych na płaszczyźnie nie ma musi byś przestrzeń...
Kramarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 1 gru 2009, o 13:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

schemat blokowy

Post autor: Kramarz »

Kartezjusz pisze:PŁASZCZYZNA
1. START
2."Podaj \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},b_{1},b_{2}}\)"
3. Wczytaj: \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},b_{1},b_{2}}\)
4.W=\(\displaystyle{ a_{1}b_{2}-b_{1}a_{2}}\)
5a).Jeśli W=0
6a)Jeśli \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\)
7a)."Proste się pokrywają"
6b)Jeśli \(\displaystyle{ a_{1} \neq a_{2}}\)
7b)."Proste są równoległe"
5b).Jeśli\(\displaystyle{ W \neq 0}\)
7c)"Proste przecinają się w jednym punkcie
Coś mi się tu nie zgadza...
W=\(\displaystyle{ a_{1}b_{2}-b_{1}a_{2}}\)

Proste o równaniach:
\(\displaystyle{ y=2x+2}\)
\(\displaystyle{ y=2x-1}\)

Są na pewno równoległe. ALE idąc tropem tego co napisałeś:


\(\displaystyle{ W=2*(-1)-2*2 = 0}\)

W ma być równe 0 żeby były równoległe, a nie jest równe 0. A przecież proste SĄ równoległe.

Proste są równoległe w momencie gdy \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\) i \(\displaystyle{ b_{1} \neq b_{2}}\)
a napisałeś że są równoległe gdy \(\displaystyle{ W = 0}\) i \(\displaystyle{ a_{1} \neq a_{2}}\)


Proste się pokrywają gdy \(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\) i \(\displaystyle{ b_{1}=b_{2}}\)

Tak samo tutaj:
Kartezjusz pisze:Proste skośne na płaszczyźnie
To dopisz w jako krok

8a) S=\(\displaystyle{ a_{1}b_{1}+a_{2}b_{2}}\)
9a) S=0
10."Proste są prostopadłe"
Skośnych na płaszczyźnie nie ma musi byś przestrzeń...
te 2 proste są na pewno prostopadłe:
\(\displaystyle{ y=-2x-3}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x-1}\)

Więc once again idąc twoim tropem:

\(\displaystyle{ S=(-2)*(-3) + \frac{1}{2} * (-1) = 0}\)

S ma być równe 0 żeby proste były prostopadłe, a S nie jest równe 0. A przecież proste SĄ prostopadłe.

Proste prostopadłe spełniają warunek \(\displaystyle{ a_{1}*a_{2} = -1}\)

Kurde..Już się zamotałem.. Było by łatwiej ze schematem blokowym z twojej strony. I na podstawie tego co napisałeś to schemat blokowy wygląda jakoś tak:



Coś mi tu nie pasuje..
Proszę poprawcie mnie jeżeli się gdzieś pomyliłem.

Edit:
A tak moim zdaniem powinien wyglądać schemat blokowy, i do niego wystarczy napisać pseudokod
I żadne W=\(\displaystyle{ a_{1}b_{2}-b_{1}a_{2}}\) ani S=\(\displaystyle{ a_{1}b_{1}+a_{2}b_{2}}\) nie są potrzebne.



Edit2:

A tak moim zdaniem powinien wygladac pseudokod

Kod: Zaznacz cały

begin
   write "podaj a1,a2,b1,b2"
   read a1,a2,b1,b2
       if a1=a2 then
           if b1=b2 then
           write "pokrywaja sie"
           else
           write "równoległe"
           end if
      else
           if a1 * a2 = -1 then
           write "prostopadłe"
           else
           write "przecinają się w 1 punkcie"
      end if
end
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

schemat blokowy

Post autor: Kartezjusz »

Sorry. Nie popatrzyłem na postać prostych.
Rozwiązanie podałem przy prostych w postaci ogólnej...
ODPOWIEDZ