Witam
Otóż mam liczbę 51247,63 i muszę zamienić ją na zmiennoprzecinkową oraz zapisać w systemie binarnym.
I kurcze mimo że korzystam ze wzoru
\(\displaystyle{ ( 1^{s])*m*2 ^{e-127}}\)
To nie bardzo wiem jak to zrobić bo wychodziło by że
\(\displaystyle{ s=0
m=1,63
e=51247}\)
czyli
\(\displaystyle{ 1,63* 2^{51120}}\)
I jak ja mam to zapisać w postaci binarnej?
\(\displaystyle{ 0 1100 0111 1011 0000 00,11 1111}\)
Czy tak? Raczej nie proszę o naprowadzenie.
Zmiana liczby rzeczywistej na zmienno przecinkową.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Zmiana liczby rzeczywistej na zmienno przecinkową.
Wzór:
\(\displaystyle{ S=sgn(x) \cdot (x-[x])(2^[x])=}\)
\(\displaystyle{ S=1 \cdot 2,5124763 \cdot 2^{51247}=}\)
Zapomniałeś znormalizować mantysę: Czyli przesunąć przecinek do tego momentu,aż otrzumasz liczbę
spomiędzy 1 i 10.
\(\displaystyle{ S=sgn(x) \cdot (x-[x])(2^[x])=}\)
\(\displaystyle{ S=1 \cdot 2,5124763 \cdot 2^{51247}=}\)
Zapomniałeś znormalizować mantysę: Czyli przesunąć przecinek do tego momentu,aż otrzumasz liczbę
spomiędzy 1 i 10.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 10 lut 2009, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Zmiana liczby rzeczywistej na zmienno przecinkową.
nie wiem z kąt ty wziąłeś tą dwójkę, ale mnie naprowadziłeś.
\(\displaystyle{ 5124763* 2^{-122}}\)
Binarne przedstawienie
0 0111 1010 0101 0001 1110 0111 0101 1011
\(\displaystyle{ 5124763* 2^{-122}}\)
Binarne przedstawienie
0 0111 1010 0101 0001 1110 0111 0101 1011
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Zmiana liczby rzeczywistej na zmienno przecinkową.
Dwójkę wziąłem stąd,że działacie w systemie komputerowym...