Proste zadania z C++

Perezek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 11 paź 2009, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Proste zadania z C++

Post autor: Perezek »

Witam
Mam problem z zapisaniem poniższych zadan w c++.
Prosze o pomoc.
1.Wczytuj liczby, aż do napotkania znaku końca.
2.Klient banku założył konto oprocentowane na 2% w skali roku.Każdego roku wypłaca 5000.Po ilu latach będzie dysponował kwotą większą niż 6000?
3.Ile minimum wyrazów początkowych ciągu 1/n da sumę większą od 1,7?
4.Ile maksymalnie wyrazów początkowych ciągu 1/n da sumę mniejszą lub równą od 1,7?

3.#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int en,N,ile=0,i,L=1;
double war=1.7,suma,sum;
printf ("Podaj ile N: ");
scanf ("%d",&N);
do {
printf("Podaj N :");
scanf("%d",&en);
suma=1.0*1/en;
sum=1.0*(sum+suma);
if(sum<=war) ile=L+1;
L++;
} while(L<=N);
if(sum<1.7) {
printf ("Suma podanych wyrazow poczatkowych jest mniejsza od 1.7 i wynosi %G",sum);
printf("
Koniec Programu.");
scanf("%d",i);
}
else {
printf ("Minimum %d wyrazow poczatkowych ciagu 1/n da sume wieksza niz 1.7",ile);
printf("
Koniec Programu.");
scanf("%d",i);
}
return 0;
}


4.#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int en,N,ile=0,i,L=1;
double war=1.7,suma,sum;
printf ("Podaj ile ma byc N: ");
scanf ("%d",&N);
do {
printf("Podaj N :");
scanf("%d",&en);
suma=1.0*1/en;
sum=1.0*(sum+suma);
if(sum<=war) ile++;
L++;
} while(L<=N);
printf ("

Maksimum %d wyrazow poczatkowych ciagu 1/n da sume mniejsza lub rowna 1.7",ile);
printf("
Koniec Programu.");
scanf("%d",i);
return 0;
}

Czy 3 i 4 są dobrze, bo nie jestem o tym przekonany?
Z góry dzięki za pomoc
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Proste zadania z C++

Post autor: soku11 »

Użyj znaczników

Kod: Zaznacz cały

 [code] 
[/code] i sformatuj jakoś ten kod, bo tego się nie da czytać jak narazie...

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ