mapa karnaughta
mapa karnaughta
Czy w mapie K. moze wystąpic takie coś ze postac sumacyjna nie zgadza się z iloczynową?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2009, o 19:04 przez Zordon, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniosłem, bo mapy Karnaugh to z logiką matematyczną akurat wiele wspólnego nie mają.
Powód: Przeniosłem, bo mapy Karnaugh to z logiką matematyczną akurat wiele wspólnego nie mają.
mapa karnaughta
moze wypisze ci mintermy i zobaczysz?-- 18 listopada 2009, 18:54 --mintermy 0,2,4,5,6,7,8,10,13,15
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
mapa karnaughta
Jeśli masz postać sumacyjną, czyli:
\(\displaystyle{ y=x_1x_2+\ldots\\}\)
I postać iloczynową:
\(\displaystyle{ y=(x_1+x_2)\cdot(\ldots}\)
to pierwsza postać musi być równa drugiej. Jeśli wszystko jest poprawnie zaznaczone, to po jakichś tam przekształceniach powinno się dać przejść z jednej postaci na drugą
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ y=x_1x_2+\ldots\\}\)
I postać iloczynową:
\(\displaystyle{ y=(x_1+x_2)\cdot(\ldots}\)
to pierwsza postać musi być równa drugiej. Jeśli wszystko jest poprawnie zaznaczone, to po jakichś tam przekształceniach powinno się dać przejść z jednej postaci na drugą
Pozdrawiam.
mapa karnaughta
i mi to nie chce wyjsc i chciałem zeby ktos to sprawdził,jeszcze jedno pytanie , tworzac postac z tablicy K. robie to poprzez minimalne pokrycie czy wypisuje wszystkie implikanty proste?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
mapa karnaughta
Jak na razie nie ma co sprawdzać. Co do postaci funkcji z mapy, to używasz normalnie minimalnego pokrycia (oczywiście jeśli dobrze to rozumiem). Używając implikantów prostych otrzymasz dłuższą postać, która po skróceniu doprowadzi do postaci z minimalnego pokrycia.
Btw. Używaj poprawnej interpunkcji i wielkich liter, bo się tego nie da czytać.
Pozdrawiam.
Btw. Używaj poprawnej interpunkcji i wielkich liter, bo się tego nie da czytać.
Pozdrawiam.