złączenie 2 programów w C++ za pomaca switch case

Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

złączenie 2 programów w C++ za pomaca switch case

Post autor: grzywatuch »

potrzeba mi złączyc 2 programy za pomacą switch case:

Kod: Zaznacz cały

# include <iostream>
int main ()
{
   using namespace std;
cout <<"PROGRAM ZAMIENIAJACY LICZBY Z SYSTEMU ZIESIETNEGO NA
BINARNY"<<endl<<endl;
int tab[100000]={0};
int ile=0;
int x;
cout <<"Podaj liczbe do zamiany:";
cin>>x;
while(x>0)
{
     tab[ile]=x%2;
     x/=2;
     ile++;
}
for(int i=ile-1; i>=0; i--) cout<<tab[i];
cout<<endl;

   cin>>x;
   return 0;
}

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;

int bin_to_dec(const string & bin) //zwraca 0 jesli string jest pusty
{
 int dec = 0;
 string::size_type i = bin.size();
 while(i--)
   if(bin[i] == '1')
     dec += 1 << (bin.size() - i - 1);
   else
     if(bin[i] != '0') //jesli cos w stringu znajduje sie cos innego
niz 0 lub 1 fk. zwraca 0
       return 0;

 return dec;
}

int main()
{
 cout << "Podaj liczbe binarnie: ";
 string bin;
 getline(cin, bin);

 cout << "Liczba binarna " + bin + " to dziesietnie: " <<
bin_to_dec(bin) << endl;

 string s;
 getline(cin, s);
}

tak zeby pisało kliknij 1 aby zamienic liczbe z dziesietnego na binarny system ( i po kliknieciu jedynki ma robic algorytm tego pierwszego programu)

a po kliknięciu 2 zeby robiło algorytm z drugiego programu,,


bo nie bardzo mi to cos chce działac xD

-- 16 listopada 2009, 13:54 --

ja próbowałem to tak jakoś zrobić, skompiluj sie ale jak wcisnę 2 to mi sie program wyłącza zamiast robić ten drugi algorytm:

Kod: Zaznacz cały

#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;





int main(int argc, char *argv[])
{
   cout<<"Porgamik"<<endl;
   int menu;
   int tab[100000]={0};
   int ile=0;
   int x;

   cin>>menu;
   switch(menu){

   case 1:
        {
cout <<"Podaj liczbe do zamiany:";
cin>>x;
while(x>0)
{
     tab[ile]=x%2;
     x/=2;
     ile++;
}
for(int i=ile-1; i>=0; i--) cout<<tab[i];
cout<<endl;


       break;

       }

case 2:
 {
    string s;
   string bin;
 int bin_to_dec(const string & bin); //zwraca 0 jesli string jest pusty
{
 int dec = 0;
 string::size_type i = bin.size();
 while(i--)
   if(bin[i] == '1')
     dec += 1 << (bin.size() - i - 1);
   else
     if(bin[i] != '0'); //jesli cos w stringu znajduje sie cos innego
niz 0 lub 1 fk. zwraca 0
       return 0;

 return dec;
}


 {
 cout << "Podaj liczbe binarnie: ";
 string bin;
 getline(cin, bin);

 cout << "Liczba binarna " + bin + " to dziesietnie: " <<
bin_to_dec(bin) << endl;

 string s;
 getline(cin, s);
}

break;





}

}

   system("PAUSE");
   return EXIT_SUCCESS;
}
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

złączenie 2 programów w C++ za pomaca switch case

Post autor: soku11 »

Samej jakości kodów nie oceniam. Mogę jedynie napisać, żebyś formatował kod, bo tak go nie będę czytać. Dodatkowo śmiem twierdzić, że to się w ogóle nie kompiluje. W funkcji main deklarujesz sobie jakąś nową funkcję (??), a następnie korzystasz z niezdefiniowanych identyfikatorów. Przemyśl jak to ma działać, napisz sobie dwie globalne funkcje do zamiany dec->bin i bin->dec i zwracający np. ciąg znaków z wynikiem. Wtedy będziesz miał ładne rozdzielone funkcjonalności

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

złączenie 2 programów w C++ za pomaca switch case

Post autor: grzywatuch »

hehe ale sprawdzałeś, myślisz ze az taki ...... jestem zeby programy nieskompilowane dawac??, ale juz sobie poradzilem z polączeniem, ale dzieki za twoja wypowiedź, pozdro xD
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

złączenie 2 programów w C++ za pomaca switch case

Post autor: 111sadysta »

Kod: Zaznacz cały

void main()
{
	
	cout<<"1-pierwszyy program"<<endl;
	cout<<"2-drugi program"<<endl;

int w;
	cout<<"Którš opcje wybierasz?"<<endl;
		cin>>w;
	switch(w)
	{
	case 1:
		{
	break;}
		case 2:
		{
	break;}
	}
}
ODPOWIEDZ