asymptotyczny rachunek

111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

asymptotyczny rachunek

Post autor: 111sadysta »

czy \(\displaystyle{ f(n)=O(g(n))}\) lub \(\displaystyle{ g(n)=O(f(n))}\) gdy:

a) \(\displaystyle{ f(n)=n+logn,g(n)=nlogn}\)
b) \(\displaystyle{ f(n)=n^{2009},g(n)=e^n}\)
c) \(\displaystyle{ f(n)=lg(n+1),g(n)=lnn}\)
d) \(\displaystyle{ f(n)=2009n^2,g(n)=n^3-n^2+n}\)

proszę o uzasadnienie
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

asymptotyczny rachunek

Post autor: soku11 »

Taki temat niedawno był. Popatrz w tym dziale

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ