tablica i przedział

Robson48
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 lis 2009, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

tablica i przedział

Post autor: Robson48 »

Witam, jestem tu nowy i mam problem z pewnym zadankiem. Bardzo miłoby było gdyby ktoś mógł zamieścić algorytm do niego.
Dana jest tablica integerów A [1..n] o wartosciach nieujemnych i dwie liczby a i b typu longint. napisz fragment programu który zmiennej logicznej jest nada wartośc true gdy istnieją takie liczby
\(\displaystyle{ 1 \le i \le j \le n}\) ze zachodzi \(\displaystyle{ a \le \sum_{k=i}^{j} A[k] \le b}\)

Help. Zależy mi bardzo żeby złożonośc algorytmu była jak najniższa, to jest rekord świata. JEśli ktoś nie chce pisać algorytmu to poproszę rozwiązanie w Pascalu. Dziękuję
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

tablica i przedział

Post autor: matshadow »

no po prostu zmienna jest typu bool domyślnie na false oraz pętla od i=1 aż do n i sprawdzasz czy tab>=a i czy tab <=b (wtedy jest=true i przerywasz pętlę).
abc666

tablica i przedział

Post autor: abc666 »

matshadow, ale tam jest suma elementów
ODPOWIEDZ