napisane programy, potrzebne komentarze...

petersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 lis 2009, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno

napisane programy, potrzebne komentarze...

Post autor: petersen »

Witam, mam 2 napisane programy i musze miec bardzo dobre komentarze do każdej linijki, bardzo dokładne co sie po koleji dzieje co czym jest itd... może ktoś wie ?

2. Utworzyć tablicę o wymiarach n x n zawierającą następujące wartości dla n=5:

1 2 3 4 5
2 1 2 3 4
3 2 1 2 3
4 3 2 1 2
5 4 3 2 1

Kod: Zaznacz cały

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <conio.h>
#include <stdio.h>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
    int a=5;
    bool inc=false;
    int tab[5][5];
    for(int i=0; i<5; i++)
    {
            for(int j=4; j>=0; j--)
            {
                    tab[i][j]=a;
                    if(a>1 && inc==false)
                           a--;
                    else
                    {
                           inc=true;
                           a++;
                    }
            }
            inc=false;
            a=tab[i][4]-1;
    }
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}
3. Utworzyć tablicę o wymiarach n x n wypełnioną dowolnymi liczbami rzeczywistymi oraz
wyzerować elementy leżące na głównej przekątnej.

Kod: Zaznacz cały

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <conio.h>
#include <stdio.h>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
    int tab[10][10];
    srand(time(0));
    for(int i=0; i<10; i++)
    {
            for(int j=0; j<10; j++)
            {
            if(i==j)
            tab[i][j]=0;
            else
            tab[i][j]=rand() % 10;
            }
    }
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, o 19:59 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeśli wklejasz kod, umieszczaj go w tagach [code][/code].
peterp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 27 sie 2008, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

napisane programy, potrzebne komentarze...

Post autor: peterp »

Napisałeś program i nie wiesz co robi w której linijce? To bardzo ciekawe
petersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 lis 2009, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno

napisane programy, potrzebne komentarze...

Post autor: petersen »

"mam napisane"... =)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

napisane programy, potrzebne komentarze...

Post autor: soku11 »

To ja może dodam, że oba kody nie są zgodne z treścią. Masz zrobić dla różnych n. Problem został uogólniony dla n=5 i n=10. Używania conio.h, starych nagłówków z C (stdio.h zamiast cstdio, etc) oraz nieprzenośnej funkcji system pomijam

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ