\(\displaystyle{ \Phi (m,n) = \begin{cases}n^2 \hbox{ dla } m = 0 \\ \Phi (m-1,1) \hbox{ dla } m > 0 \hbox{ i } n = 0 \\ \Phi (m -1,\Phi (m,n-1)) \hbox{ dla } m > 0 \hbox{ i } n > 0 \end{cases}}\)
Na pierwszy rzut oka wygląda bardzo podobnie do funkcji Ackermana dla której nie znaleziono algorytmu iteracyjnego...
Iteracyjny algorytm dziwnej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 26 lut 2007, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
- paladin
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 24 sty 2005, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 19 razy
Iteracyjny algorytm dziwnej funkcji
Skąd masz informację, że nie znaleziono? Każdą funkcję rekurencyjną można zamienić na iterację, choćby z użyciem stosu.