[C++] Wypisywanie wielkich liter z wprowadzonego tekstu

PaWs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 12 lis 2006, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 1 raz

[C++] Wypisywanie wielkich liter z wprowadzonego tekstu

Post autor: PaWs »

Witam, musze napisac program ktory czyta wszystkie znaki, a na ekranie powtarza tylko duze litery
oraz znaki nowej linii. Program zlicza takze ile znakow cyfr wpisano.
Program konczy czytanie, gdy napotyka znak konca zbioru wejsciowego ( ctrl-Z).
Wypisuje wowczas ilosc wczytanych cyfr.

Podkreslam rowniez, ze rozwiazanie nie powinno wiazac sie z tablicami, ani stringami, gdyby nie ten warunek, to jakos udaloby mi sie to chyba napisac ;/
Jedynym wyjsciem jakie widze, jest sprawdzanie kodow ASCII kazdego ze znaku, jezeli miesci on sie w zakresie A-Z oraz enter'a, to wypisuje te znaki na ekran, a w przypadku cyfr dodaje stopniowo 1 do licznika.
Niestety kompletnie nie wiem w jaki sposob, badac pojedyncze znaki z calosci wprowadzonego tekstu, moze ktos moglby to w miare logicznie wyjasnic? ;)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

[C++] Wypisywanie wielkich liter z wprowadzonego tekstu

Post autor: soku11 »

Można np. tak:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;


int main()
{
  char c=0;
  unsigned int i=0;

  while(1)
  {
    c=cin.get();
    if((c>='A' && c<='Z') || c=='\n')
      cout<<c;
    else if(c==EOF)
      break;
    ++i;
  }

  cout<<i;

  return EXIT_SUCCESS;
}

Pozdrawiam.
PaWs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 12 lis 2006, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 1 raz

[C++] Wypisywanie wielkich liter z wprowadzonego tekstu

Post autor: PaWs »

sadasd
ODPOWIEDZ