Gwiazdki w C++

pulpet123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 paź 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy

Gwiazdki w C++

Post autor: pulpet123 »

mam napisac program który:
Narysuj na ekranie trójkąt złożony z n gwiazdek (n>0)
Przykład 1
Wejście:
5
Wyjście
*
**
***
****
*****
Przykład 2
Wejście
7
Wyjście
*
**
***
****
*****
******
*******
nie wiem jak sie do tego zabrac

prosze o krotkie wyjasnienie do kazdego kroku
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Gwiazdki w C++

Post autor: soku11 »

Funkcja:

Kod: Zaznacz cały

void rysujGwiazdki(const int ilosc)
{
  for(int i=0;i<ilosc;++i)    // tyle bedzie wierszy
  {
    for(int j=0;j<i+1;++j) // rysujemy gwiazdki
      std::cout<<"*";
    std::cout<<"
";
  }
}
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2009, o 17:24 przez soku11, łącznie zmieniany 2 razy.
pulpet123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 paź 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy

Gwiazdki w C++

Post autor: pulpet123 »

1. przypomina pomagasz komuś kto ma male doswiadczenie z C++
2. nie napisales bibliotek
3. nie dziala mi


o co chodzi z

Kod: Zaznacz cały

std::cout<<"
";
Awatar użytkownika
Damianito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 25 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Pomógł: 7 razy

Gwiazdki w C++

Post autor: Damianito »

soku11 pisze:Funkcja:

Kod: Zaznacz cały

void rysujGwiazdki(const int ilosc)
{
  for(int i=0;i<ilosc;++i)    // tyle bedzie wierszy
  {
    for(int j=0;j<ilosc;++j) // rysujemy gwiazdki
      std::cout<<"*";
    std::cout<<"
";
  }
}
Raczej coś w stylu:

Kod: Zaznacz cały

void rysujGwiazdki(const int ilosc)
{
  for(int i=1;i<=ilosc;++i)    // tyle bedzie wierszy
  {
    for(int j=0;j<i;++j) // rysujemy gwiazdki
      std::cout<<"*";
    std::cout<<"
";
  }
}
Bo nie chcemy prostokąta, tylko choinkę.
pulpet123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 paź 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy

Gwiazdki w C++

Post autor: pulpet123 »

dalej mi nie dziala niech ktos NAPISZE BIBLIOTEKI
ALBO NAPISZE CALY PROGRAM OD BIBLIOTEK DO ZAMKNIECIA

I WYTŁUMACZY CO ROBI POSZCZEGOLNA LINIJKA
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Gwiazdki w C++

Post autor: soku11 »

@Damianito:
Dzięki za poprawkę Literówka była.

@pulpet123:
1. Na oko, to nie masz żadnego doświadczenia Przeczytaj jakiś krótki chociaż kurs, to może coś zrozumiesz. Nie chce mi się opisywać czegoś, co wielokrotnie było poruszane w internecie.
2. Do uruchomienia wystarczy dołączyć bibliotekę standardowa C++, czyli iostream. I oczywiście napisać funkcję main, która wczyta n i uruchomi funkcję napisaną przeze mnie.
3. Ta funkcja wrzuca do strumienia wyjściowego nową linię.

Pozdrawiam,
pulpet123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 paź 2009, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 4 razy

Gwiazdki w C++

Post autor: pulpet123 »

Juz działa wielkie dzieki
ODPOWIEDZ