Kody uzupełnieniowe

Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Kody uzupełnieniowe

Post autor: czeslaw »

Obliczyć \(\displaystyle{ Z_1=X+Y, Z_2=–X–Y}\) dla liczb dziesiętnych \(\displaystyle{ X=5,61}\) i \(\displaystyle{ Y=4,87}\) w kodzie
uzupełnienia 9-tkowego oraz w kodzie uzupełnienia 10-tkowego zapisywanych jako liczby ze znakiem kodem:
a) BCD8421
b) Plus3

No wstyd mi, ale nie potrafię tego zrozumieć czytając w sieci. Mógłby ktoś pokazać na przykładzie, o co w ogóle chodzi?

Dzięki.
ODPOWIEDZ