Witam
Czy wiecie jak stworzyć wykresy kwadratowy, trójkątny i sinusoidalny o nadanym okresie i amplitudzie?
pozdrawiam
[C#/Java] wykresy kwadratowy, trójkątny i sinusoidalny
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
[C#/Java] wykresy kwadratowy, trójkątny i sinusoidalny
Jeśli chodzi o Javę, to tworzysz sobie okno, wrzucasz jakiś JPanel i po nim rysujesz. Oznaczasz sobie, że np. środek układu współrzędnych jest w środku ekranu. Oznaczasz sobie przedział rysowania np. -10;10 i znajdujesz dla kolejnych wartości x od -10 do 10 z jakimś krokiem, np. 0.5 wartości y=f(x). Mając tablicę tych punktów szkicujesz sobie kolejne linie łącząc obliczone punkty.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Pod Mostu
[C#/Java] wykresy kwadratowy, trójkątny i sinusoidalny
Samo rysowanie to nie problem - chodzi mi o algorytm/wzór znajdywania tych punktów.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
[C#/Java] wykresy kwadratowy, trójkątny i sinusoidalny
Rozumiem, że chcesz narysować coś na kształt sygnału prostokątnego, trójkątnego i sinusoidalnego?
Na sinusoidalny przecież jest znany wzór:
\(\displaystyle{ f(t)=|A| \sin(\omega t+\varphi_0)}\)
Na pozostałe łatwo jest sobie wyprowadzić...
Pozdrawiam.
Na sinusoidalny przecież jest znany wzór:
\(\displaystyle{ f(t)=|A| \sin(\omega t+\varphi_0)}\)
Na pozostałe łatwo jest sobie wyprowadzić...
Pozdrawiam.