systemy liczbowe
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 25 kwie 2006, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Princeton
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
systemy liczbowe
Google nie gryzie:
A do czego to potrzebujesz? Bo jak chcesz tylko cos przeliczyc, to zwyczjnie skorzystaj z kalkulatora (czy to naukowego - posiadaja taka funkcje, czy to Windowsowego).
A do czego to potrzebujesz? Bo jak chcesz tylko cos przeliczyc, to zwyczjnie skorzystaj z kalkulatora (czy to naukowego - posiadaja taka funkcje, czy to Windowsowego).
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
systemy liczbowe
Z dziesiatnego na binarny"
Daj my na to, ze chcesz zamienić liczbe 283 na kod binarny(postaram sie to "narysować" bo mam problemy z opisywaniem .):
Działanie CZęść całkowita reszta
1. 283 : 2 141 1
2. 140 : 2 70 1
3. 70 : 2 35 0
4. 35 : 2 17 1
5. 17 : 2 8 1
6. 8 : 2 4 0
7. 4 : 2 2 0
8. 2 : 2 1 0
9. 1 : 2 0 1
No i dzielisz sobie tak cały czas przez dwa a z boku zapisaujesz reszte z dzielenia. Następnie odczytujesz tą reszte OD TYŁU i zapisujesz 100011011.
Z tego wynika, że: \(\displaystyle{ 283_{(10)} = 100011011_{(2)}}\).
Daj my na to, ze chcesz zamienić liczbe 283 na kod binarny(postaram sie to "narysować" bo mam problemy z opisywaniem .):
Działanie CZęść całkowita reszta
1. 283 : 2 141 1
2. 140 : 2 70 1
3. 70 : 2 35 0
4. 35 : 2 17 1
5. 17 : 2 8 1
6. 8 : 2 4 0
7. 4 : 2 2 0
8. 2 : 2 1 0
9. 1 : 2 0 1
No i dzielisz sobie tak cały czas przez dwa a z boku zapisaujesz reszte z dzielenia. Następnie odczytujesz tą reszte OD TYŁU i zapisujesz 100011011.
Z tego wynika, że: \(\displaystyle{ 283_{(10)} = 100011011_{(2)}}\).
- matti
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 kwie 2006, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
systemy liczbowe
Ogólny zapis dowolnej liczby w systemie pozycyjnym (dziesietny, dwojkowy/binarny, szesnastkowy...) jest taki:
\(\displaystyle{ n=a_{n}p^{n-1}+a_{n-1}^p{n-2}+...+a_{2}p^1+a_{1}p^0}\)
gdzie a - cyfry z danego systemu, p - podstawa systemu czyli np.: \(\displaystyle{ 1459_{(10)}=1*1000+4*100+5*10+9*1=1*10^{3}+4*10^{2}+5*10^{1}+9*10^{0}}\)
♣ sposob uniwersalny
\(\displaystyle{ 10011101_{(2)}=1*2^{7}+0*2^{6}+0*2^{5}+1*2^{4}+1*2^{3}+1*2^{2}+0*2^{1}+1*2^{0}=157_{(10)}}\)
\(\displaystyle{ E1A_{(16)}=14*16^{2}+1*16^{1}+10*16^{0}=3610_{(10)}}\)
♥ inne sprytne chwyty
•np.:
\(\displaystyle{ 1111_{(2)} = 8+4+2+1 = 15_{(10)} = F_{(16)}}\)
\(\displaystyle{ 1010_{(2)} = 8+0+2+0 = 10_{(10)} = A_{(16)}}\)
\(\displaystyle{ 0100_{(2)} = 0+4+0+0 = 4_{(10)} =4_{(16)}}\)
•\(\displaystyle{ A5E_{(16)}\; A_{(16)}=1010_{(2)}, 5_{(16)}=0101_{(2)}, E_{(16)}=1110_{(2)}}\) czyli \(\displaystyle{ A5E_{(16)}=101001011110_{(2)}}\)
•\(\displaystyle{ 37_{(8)}}\) podobnie j.w. tylko ze teraz po trzy \(\displaystyle{ 3_{(8)}=011_{(2)}, 7_{(8)}=111_{(2)}}\)
czyli \(\displaystyle{ 37_{(8)}=011111_{(2)}=11111_{(2)}}\)
\(\displaystyle{ n=a_{n}p^{n-1}+a_{n-1}^p{n-2}+...+a_{2}p^1+a_{1}p^0}\)
gdzie a - cyfry z danego systemu, p - podstawa systemu czyli np.: \(\displaystyle{ 1459_{(10)}=1*1000+4*100+5*10+9*1=1*10^{3}+4*10^{2}+5*10^{1}+9*10^{0}}\)
♣ sposob uniwersalny
\(\displaystyle{ 10011101_{(2)}=1*2^{7}+0*2^{6}+0*2^{5}+1*2^{4}+1*2^{3}+1*2^{2}+0*2^{1}+1*2^{0}=157_{(10)}}\)
\(\displaystyle{ E1A_{(16)}=14*16^{2}+1*16^{1}+10*16^{0}=3610_{(10)}}\)
♥ inne sprytne chwyty
•np.:
\(\displaystyle{ 1111_{(2)} = 8+4+2+1 = 15_{(10)} = F_{(16)}}\)
\(\displaystyle{ 1010_{(2)} = 8+0+2+0 = 10_{(10)} = A_{(16)}}\)
\(\displaystyle{ 0100_{(2)} = 0+4+0+0 = 4_{(10)} =4_{(16)}}\)
•\(\displaystyle{ A5E_{(16)}\; A_{(16)}=1010_{(2)}, 5_{(16)}=0101_{(2)}, E_{(16)}=1110_{(2)}}\) czyli \(\displaystyle{ A5E_{(16)}=101001011110_{(2)}}\)
•\(\displaystyle{ 37_{(8)}}\) podobnie j.w. tylko ze teraz po trzy \(\displaystyle{ 3_{(8)}=011_{(2)}, 7_{(8)}=111_{(2)}}\)
czyli \(\displaystyle{ 37_{(8)}=011111_{(2)}=11111_{(2)}}\)
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
systemy liczbowe
Okej , czyli reasumując rozumiem to tak :
*Kiedy zamieniam liczbę z jakiegoś systemu (obojętnie jakiego) na system dziesiętny to uzywam do tego wzoru .
*Kiedy zamieniam liczbę z systemu dziesietnego na jakiś inny system to wtedy "dziele"
Dobrze to rozumiem?
Tylko jeszcze takie pytanie a jak bym chcial zamienić liczbę np. z szesnastkowego na dwójkowy to co wtedy ? musze najpierw zamienić go na dziesiętny a potem na dwójkowy ?
*Kiedy zamieniam liczbę z jakiegoś systemu (obojętnie jakiego) na system dziesiętny to uzywam do tego wzoru .
*Kiedy zamieniam liczbę z systemu dziesietnego na jakiś inny system to wtedy "dziele"
Dobrze to rozumiem?
Tylko jeszcze takie pytanie a jak bym chcial zamienić liczbę np. z szesnastkowego na dwójkowy to co wtedy ? musze najpierw zamienić go na dziesiętny a potem na dwójkowy ?
- matti
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 kwie 2006, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
systemy liczbowe
Tak.
MasH, jeszcze raz przeanalizuj ten przyklad, bo inaczej tego wytlumaczyc nie potrafie .
Zauwazylem mały błąd:
1. 283 : 2 141 1
2. 141 : 2 70 1
a po za tym jest wszystko dobrze
no to masz to w moim poscie w drugiej kropce od dolu. Jedna cyfra w systemie szesnastkowym zajmuje max 4 miejsca (bo \(\displaystyle{ 16=2^{4}}\)) w systemie dwojkowym, a cała liczba jest "zlepkiem" cyfr. Najpierw oddzielnie zamieniasz cyfry w (16) na (2), a potem to wszystko łączysz.MasH pisze:zamienić liczbę np. z szesnastkowego na dwójkowy
MasH, jeszcze raz przeanalizuj ten przyklad, bo inaczej tego wytlumaczyc nie potrafie .
Zauwazylem mały błąd:
a powinno byc:robert179 pisze:1. 283 : 2 141 1
2. 140 : 2 70 1
1. 283 : 2 141 1
2. 141 : 2 70 1
a po za tym jest wszystko dobrze