Czy widzicie błąd w implementacji

Duke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z internetu
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 2 razy

Czy widzicie błąd w implementacji

Post autor: Duke »

Witam, moglibyście looknąć na ten program, bez znaczenia co robi, chciałby żeby ktoś znalazł jakiś błąd w nim. Chodzi o samą składnię nic więcej, algorytm jest nieważny. Dzięki za pomoc.
program choinka;
var
n,j,i,a,s,k:integer;
begin
n:=5;
j:=n-1;
k:=n+1;
while i<k do
begin
i:=i+1;
if ABS(n-j)>i
write(' ');
else
if ABS(n-j)=1;
a:=1+(i-1)*2;
s:=1;
while s<a do
begin
s:=s+1
write ('x');
writeln ();
end;
j:=j-1;
end;
end.




Dzięks
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Czy widzicie błąd w implementacji

Post autor: matshadow »

Kod: Zaznacz cały

if ABS(n-j)=1;
s:=s+1
w pierwszym bez średnika, w drugim z
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Czy widzicie błąd w implementacji

Post autor: kadiii »

Używaj znaczników

Kod: Zaznacz cały

 ![/b]
Instrukcja warunkowa w Pascalu ma konstrukcję if warunek then ... else ... (dla bloku instrukcji oczywiście między begin i end). Poza tym nie jestem pewnien czy instrukcja writeln(); jest poprawna - raczej użyj writeln; lub writeln(');
ODPOWIEDZ