Problem z programowaniem w Visual Basicu Net . Algorytmy

Awatar użytkownika
Paul0s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 18 kwie 2006, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3 - City
Podziękował: 15 razy

Problem z programowaniem w Visual Basicu Net . Algorytmy

Post autor: Paul0s »

Witam , mianowicie potrzebuje pomocy w napisaniu tego ponizszego programu . Prosze o wasza pomoc

W 20-to elementowej tablicy zostały wpisane liczby całkowite . Wymysl metodę rozdzielania elementow na elementy od pierwszego wpisanego na tablicy i elementy większe . Przykładowo : pierwszym wpisanym elementem wpisanymdo tablicy jest liczba 17 . Wynikiem działania programu powinna być tablica 20-to elementowa, przy czym na początku powinny znalezc sie elementy mniejsze od 17 , następnie liczba 17 i elementy ówne lub wieksze od 17 .
-
Olo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 42 razy

Problem z programowaniem w Visual Basicu Net . Algorytmy

Post autor: Olo »

to jest tak zwany quicksort, robisz to tak: tworzy nową tablicę 20 elementową i algorytm dalszy wygląda tak:
pierwszą liczbę po prostu zczytujesz.
a=pierwsza zczytana liczba z tablicy 1;
b=druga zczytana liczba
jeśli ba to tabela2[19]=b

itd dajesz prosta rekurencję i masz zrobione. Liczbą a wstawiasz w ostatnie wolne miejsce. wpisz sortowanie szybkie w google to znajdziesz coś więcej na ten temat.
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Problem z programowaniem w Visual Basicu Net . Algorytmy

Post autor: marshal »

Olo pisze:to jest tak zwany quicksort
nie powiedzialbym - w zadaniu nie ma mowy o sortowaniu a tylko podzeleniu liczb na mniejsze lub wieksze lub rowne od pierwszej wpisanej.
Olo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 42 razy

Problem z programowaniem w Visual Basicu Net . Algorytmy

Post autor: Olo »

to jest jeden z kroków quicksorta o to mi dokładniej chodziło
Awatar użytkownika
Paul0s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 18 kwie 2006, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3 - City
Podziękował: 15 razy

Problem z programowaniem w Visual Basicu Net . Algorytmy

Post autor: Paul0s »

wiec jak mam napisac tresc prgogramu ?? chodzi mi o kod zrodłowy ...
ODPOWIEDZ