Algorytm schemat blokowy-mnozenie dwuch liczb całkowitych

franticneo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 maja 2008, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: internet
Podziękował: 3 razy

Algorytm schemat blokowy-mnozenie dwuch liczb całkowitych

Post autor: franticneo »

Witam!
Potrzebuję pomocy w budowie schematu blokowego mnożenia dwóch liczb całkowitych po przez dodawanie. Nie wiem jak się do tego zabrać. Jak już zdefiniowałem, że a i b są ujemnie albo jak a lub b jest ujemne to jak man dale postąpić ??

Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, o 21:12 przez franticneo, łącznie zmieniany 1 raz.
movax1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 3 paź 2009, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 2 razy

Algorytm schemat blokowy-mnozenie dwuch liczb całkowitych

Post autor: movax1 »

franticneo pisze:Witam!
Potrzebuję pomocy w budowie schematu blokowego mnożenia dwóch liczb całkowitych po przez dodawanie. Nie wiem jak się do tego zabrać.

Z góry dziękuje.
W sumie potrzebujesz taki algorytm (pseudokod):
1. Start
2. Wczytaj dwie liczby, x, y
3. Suma = 0
4. Jeżeli y=0, idź do 7
5. Suma = Suma + x
6. Zmniejsz y o 1, idź do 4
7. Wypisz Suma
8. Koniec

Wczytujesz dane i tworzysz warunek, sprawdzający czy y=0 (czy wszystko co było do mnożenia, zostało wymnożone). Jeżeli nie, to dodaje kolejne liczby. Jeżeli tak - kończy i wypisuje.

Moje zdolności rysownicze są dośc marne, więc... algorytm jest dość podobny do tego:

Wszystkie bloki są identyczne, tylko polecenia będą inne - a jakie, to Ci napisałem powyżej
Jakby co, to pisz
franticneo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 maja 2008, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: internet
Podziękował: 3 razy

Algorytm schemat blokowy-mnozenie dwuch liczb całkowitych

Post autor: franticneo »

no wiem ja zrobić dodawanie liczb naturalnych w tedy gdy obie liczby są dodatnie ale nie wiem jak to będzie w przypadku gdy a lub b jest ujemne
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Algorytm schemat blokowy-mnozenie dwuch liczb całkowitych

Post autor: kadiii »

Chyba logiczne, ze sprawdzasz znaki liczb a i b i jesli a i b dodatnie lub a i b ujemne to robisz tak jak teraz a jak inaczej(czyli różne znaki) to w kroku 5 zamiast Suma=Suma+x masz Suma=Suma-x. I tyle.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Algorytm schemat blokowy-mnozenie dwuch liczb całkowitych

Post autor: Dumel »

można zrobić też w złożoności logarytmicznej, przez operowanie na potegach dwojki
ODPOWIEDZ