[php]porównywanie znaków z formularza

Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[php]porównywanie znaków z formularza

Post autor: refuss »

Witam
Chcę napisać program który sprawdza z poziomu formularza czy dany wyraz jest palindromem. Co do zdania to myślę że sprawa jest bardziej skomplikowana.

Doszedłem jak narazie do tego że po wpisaniu w formularzu np. słowo "kajak" to skrypt powinien jakby rozbić te słowo na takie tablice jednoelementowe i powinien porównać pierwszy z ostatnim itd. aż dojdzie do środka. Ale jak tego dokonać by porównywał elementy ciągu??
abc666

[php]porównywanie znaków z formularza

Post autor: abc666 »

Odwołujesz się po prostu tak jak do tablicy

Kod: Zaznacz cały

$slowo=trim($_POST['slowo']);
$palindrom = true;
for($i=0,$c=ceil((strlen($slowo)-1)/2);$i<$c;$i++) 
{
     if($slowo[$i]!=$slowo[strlen($slowo)-1-$i])
     {
          $palindrom=false;
          break;
     }
}
pisane na sucho
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

[php]porównywanie znaków z formularza

Post autor: matshadow »

Kod: Zaznacz cały

$slowo=trim($_POST['slowo']);
$palin=ok;
$st=strrev($slowo)
if($slowo==$st) $palin=ok;
exother
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 9 razy

[php]porównywanie znaków z formularza

Post autor: exother »

I moja opcja

Kod: Zaznacz cały

function palindrom($wyraz)
{
	$wyraz=str_replace(, ', trim(strtolower($wyraz)));
	$i = (int)(strlen($wyraz)/2);
	while($i--){
		if($wyraz[$i] != $wyraz[strlen($wyraz)-$i-1]){
			return false;
		}
	}
	return true;
}
ODPOWIEDZ