projekt informatyczny - wyliczenie wartości funkcji tryg.

czarny1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

projekt informatyczny - wyliczenie wartości funkcji tryg.

Post autor: czarny1989 »

Witam.
Dzisiaj piszę tutaj już drugi raz. Za pierwszym razem pomogliście, mam nadzieję, że teraz też tak będzie.
Powiem krótko, mam do napisania pewien program. Oto jego treść :

Utwórz projekt, który:
1. pobierze od użytkownika wartości x początkowe , dx,
2. obliczy i wyświetli pięć wartości funkcji sin(x) oraz cos(x), dla
3. x zmieniających się od x początkowe z krokiem dx.

Pierwszy podpunkt rozumiem i umiem zrobić tak samo jak trzeci. Problem jest z drugim podpunktem, ponieważ nie pamiętam wzorów :/.

Może ktoś wytłumaczyłby mi na chłopski rozum o co tam chodzi?
Z góry wielkie dzięki!
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

projekt informatyczny - wyliczenie wartości funkcji tryg.

Post autor: soku11 »

Jakie ci są wzory potrzebne?
czarny1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2 paź 2009, o 14:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

projekt informatyczny - wyliczenie wartości funkcji tryg.

Post autor: czarny1989 »

soku11 pisze:Jakie ci są wzory potrzebne?
Takie jak piszą w zadaniu :
2. obliczy i wyświetli pięć wartości funkcji sin(x) oraz cos(x)

Tylko tyle wiem.
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 992
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy/Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 204 razy

projekt informatyczny - wyliczenie wartości funkcji tryg.

Post autor: Yaco_89 »

Nie jestem specjalistą od tych spraw, ale możesz skorzystać z przybliżenia funkcji trygonometrycznych np. wielomianem Taylora z odpowiednią dokładnością. W przypadku sinusa czy cosinusa powinno to być dosyć proste, ze względu na ładną postać rozwinięcia w szereg.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

projekt informatyczny - wyliczenie wartości funkcji tryg.

Post autor: Inkwizytor »

Nie wiem w jaki języku ma być implementacja ale funkcje trygonometryczne chyba są domyślnie na liście komend?!

klasyczna pętla:

Kod: Zaznacz cały

for n=0 to 4
  sin(x+n*dx)
  cos(x+n*dx)
Wydaje mi sie że pkt. 3 to kontynuacja pkt. 2
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

projekt informatyczny - wyliczenie wartości funkcji tryg.

Post autor: soku11 »

Przecież tutaj nie potrzeba żadnego wzoru. Jeśli masz to obliczyć i nie masz napisane, by samemu zaimplementować te funkcje, to korzystasz z ogólnie dostępnych. W C (lub C++ z odpowiednimi zmianami) jest od tego biblioteka math. Wszystkie funkcje są dostępne w nagłówku math.h (linkujemy tą bibliotekę oczywiście statycznie poprzez -lm).

Czyli kod wygląda np. tak:

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <math.h>

#define ITERATIONS 5

int main(void)
{
  int i=0;
  float x=0.0f;
  float dx=0.0f;

  printf("Podaj x: ");
  scanf("%f",&x);

  printf("Podaj dx: ");
  scanf("%f",&dx);

  for(i=0;i<ITERATIONS;++i)
  {
    printf("sin(%f)=%f
",x,sin(x));
    x+=dx;
  }

  return EXIT_SUCCESS;
}
Kod niesprawdzany

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ