[Systemy liczbowe] Mnożenie w systemie heksadecymalnym czyli szesnastkowym

Rastaman697
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczebrzeszyn
Podziękował: 5 razy

[Systemy liczbowe] Mnożenie w systemie heksadecymalnym czyli szesnastkowym

Post autor: Rastaman697 »

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post a dotyczny tego jak mnoży się w systemie szesnastkowym bo zbliża się sprawdzian z systemów i jest to jedyny typ działań którego nie potrafię. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 24 gru 2020, o 14:04 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Mnożenie w systemie heksadecymalnym czyli szesnastkowym

Post autor: soku11 »

Mnożysz tak samo jak w dziesiętnym - pod kreskę. Jeśli chodzi o uzyskanie wyników cząstkowych, to możesz sobie na boku rozpisać tabliczkę mnożenia w systemie HEX i wszystko będzie wtedy wiadomo...

Pozdrawiam.
Rastaman697
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczebrzeszyn
Podziękował: 5 razy

Mnożenie w systemie heksadecymalnym czyli szesnastkowym

Post autor: Rastaman697 »

soku11 pisze:Mnożysz tak samo jak w dziesiętnym - pod kreskę. Jeśli chodzi o uzyskanie wyników cząstkowych, to możesz sobie na boku rozpisać tabliczkę mnożenia w systemie HEX i wszystko będzie wtedy wiadomo...

Pozdrawiam.
tylko ze ja nie miałem raczej owej tabliczki mógłbyś podać przykład ?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Mnożenie w systemie heksadecymalnym czyli szesnastkowym

Post autor: soku11 »

No to przecież wystarczy ją sobie wygenerować. O ile mnożenie w zakresie 0-9 jest ci znane, to zakres A-F może być nieco mylący. Np.
\(\displaystyle{ B\cdot C=84\\
F\cdot A=96\\
\ldots}\)


Generujesz sobie wszystkie możliwości, a później to wystarczy wiedza z podstawówki o mnożeniu pod kreskę
Pozdrawiam.
Kaleron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 gru 2020, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
wiek: 43
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: Mnożenie w systemie heksadecymalnym czyli szesnastkowym

Post autor: Kaleron »

soku11 pisze: 27 wrz 2009, o 19:50 No to przecież wystarczy ją sobie wygenerować. O ile mnożenie w zakresie 0-9 jest ci znane, to zakres A-F może być nieco mylący. Np.
\(\displaystyle{ B\cdot C=84\\
F\cdot A=96\\
\ldots}\)


Generujesz sobie wszystkie możliwości, a później to wystarczy wiedza z podstawówki o mnożeniu pod kreskę
Pozdrawiam.

Z tym mnozeniem w zakresie 0-9, to nie całkiem tak, bo o ile 4x12 w obu systemach da 48, to w dziesiątkowym będzie to mniej, niź 8x8=64, ale w szesnastkowym już więcej, bo tu 8x8= zaledwie 40.

Tu macie szesnastkową tabliczkę mnożenia:
[ciach]
- do swobodnego rozprzestrzeniania i wykorzystania.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2020, o 22:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tabliczka jest cenna, ale to niestety kryptoreklama, bo strona jest komercyjna.
ODPOWIEDZ