Opracować algorytm w postaci schematu blokowego liczący sumę największej liczby parzystej i najmniejszej liczby nieparzystej spośród 100 losowo wybranych liczb naturalnych.
Nauczyciel nam powiedział ze mają być to liczby od 0 do 100.
opracować algorytm
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
opracować algorytm
Zakładam, że liczby są już wylosowane i zawarte w tablicy tab indeksowanej od 0. Wtedy: (pseudoalgorytm)
1. Tworzymy zmienne parzystaMax, nieparzystaMin i przypisujemy im obu wartość pierwszej komórki w tablicy (tab[0]).
2. Ustawiamy licznik na 1.
3. Jeśli tab[licznik]%2==0 i tab[licznik]>parzystaMax, to parzystaMax=tab[licznik].
4. Jeśli tab[licznik]%2!=0 i tab[licznik]<nieparzystaMin, to nieparzystaMin=tab[licznik].
5. Inkrementuj licznik.
6. Jeśli licznik<100 idź do 3.
7. Wynik=parzystaMax+nieparzystaMin.
Pozdrawiam.
1. Tworzymy zmienne parzystaMax, nieparzystaMin i przypisujemy im obu wartość pierwszej komórki w tablicy (tab[0]).
2. Ustawiamy licznik na 1.
3. Jeśli tab[licznik]%2==0 i tab[licznik]>parzystaMax, to parzystaMax=tab[licznik].
4. Jeśli tab[licznik]%2!=0 i tab[licznik]<nieparzystaMin, to nieparzystaMin=tab[licznik].
5. Inkrementuj licznik.
6. Jeśli licznik<100 idź do 3.
7. Wynik=parzystaMax+nieparzystaMin.
Pozdrawiam.