Zapis do U1 i U2

arkadi99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 17 maja 2009, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Zapis do U1 i U2

Post autor: arkadi99 »

Ludzie wytłumaczcie mi zapis u1 i u2, negacje oraz dodawanie 0 i 1 bo nic nie kminie!!
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Zapis do U1 i U2

Post autor: soku11 »

Myślisz, że komuś się będzie chciało wszystko opisywać, skoro informacje o tym są ogólnodostępne w internecie? Jak nie zrozumiałeś za pierwszym razem, przeczytaj ponownie. Jak nie umiesz zapisywać liczb, to popatrz chociażby na ten link:


Pozdrawiam.
arkadi99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 17 maja 2009, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Zapis do U1 i U2

Post autor: arkadi99 »

Wytłumaczcie chociaż samo dodawanie bo i tak nic nie kminie
Leniwy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 1 lip 2009, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Zapis do U1 i U2

Post autor: Leniwy »

- tu masz wszystko opisane!

a dodawanie w binarnym jest takie samo jak w dziesiętnym tylko zamiast zakresu 0-9 masz 0-1
w sumie trzeba tylko zaakceptować:
1 + 1 = 10 (1+1=2)
10 - 1 = 1 (2-1=1)
i dalej jakoś idzie
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

Zapis do U1 i U2

Post autor: jarzabek89 »

101001=41
+ 101010=42
=1010011=83
Dodajemy jak normalne liczby, jak mamy 0+1 to daje nam 1, Jak mamy 1+1 to piszemy 0 i 1 przechodzi dalej
arkadi99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 17 maja 2009, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Zapis do U1 i U2

Post autor: arkadi99 »

Chodzi mi o dodawanie typu


0,11010
1,10111
--------
xxxxxxxx
ODPOWIEDZ