[tex]wyszczególnione wzory

Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[latex]wyszczególnione wzory

Post autor: refuss »

Witam

Przeszukałem tutaj całą listę wyrażeń z TeXa ale nie zauważyłem jednej rzeczy. Potrzebuję ją do pracy dyplomowej którą piszę w TeXu.
Chodzi mi o to wyszczególnione wzór do których potem można się odnosić pisząc dalszą część twierdzenia lub dowodu.

Przykładowo

x+y=2 (1)

Korzystając ze wzoru (1) można....

O dokładnie takie coś się rozchodzi.
abc666

[latex]wyszczególnione wzory

Post autor: abc666 »

To co jest na forum raczej ci nie wystarczy. Przeczytaj np. to i poszukaj jeszcze. Ktoś na forum kiedyś podawał linka do kompleksowego manuala jednak teraz nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

[latex]wyszczególnione wzory

Post autor: czeslaw »

Hmm.... A nie można zrobić normalnej jedynki zamkniętej w nawias? U mnie we wszystkich chyba książkach stosowana jest taka wlaśnie konwencja...
abc666

[latex]wyszczególnione wzory

Post autor: abc666 »

Latex sam to robi :/ ... g#Formulas
A takie dopisywanie przeczy semantyce
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

[latex]wyszczególnione wzory

Post autor: miki999 »

Na forum pojawiały się już kilka razy poradniki:




Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[latex]wyszczególnione wzory

Post autor: refuss »

Ok chodziło mi o podanie komendy a nie żebyście mi podawali książki bo ja sam korzystam z nich...
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

[latex]wyszczególnione wzory

Post autor: czeslaw »

Kod: Zaznacz cały

egin{equation}
x_1 = frac{5 + sqrt{25 - 4 	imes 6}}{2} = 3 qquad qquad
end{equation}
\(\displaystyle{ \begin{equation}
x_1 = \frac{5 + \sqrt{25 - 4 \times 6}}{2} = 3 \qquad \qquad
\end{equation}}\)
ODPOWIEDZ