Exel Formuła JEŻELI i dodatkowe warunki

nolimits
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 sie 2009, o 23:03
Płeć: Mężczyzna

Exel Formuła JEŻELI i dodatkowe warunki

Post autor: nolimits »

Witam

=JEŻELI(K6>L6&E6=1;E6;I6*J6-J6)

Wstawiłem taką formułe i zawsze mi podlicza I6*J6-J6 nawet jak komórka K6 jest mniejsza odL6 e6 nie równa się 1 ... Co robie źle ?

Dodatkowo chiałem napisać taki warunek , jak w programowaniu za pomocą JEŻELI , tzn pętle

If
Then itp

Aha mogę tak łaczyć Funkcję JEŻELI :
=JEŻELI(K6>L6&E6=1;JEŻELI(i tutaj znowu warunki itd);I6*J6-J6)
abc666

Exel Formuła JEŻELI i dodatkowe warunki

Post autor: abc666 »

możesz użyć funkcji

Kod: Zaznacz cały

ORAZ(warunek1;warunek2;...)
nolimits
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 sie 2009, o 23:03
Płeć: Mężczyzna

Exel Formuła JEŻELI i dodatkowe warunki

Post autor: nolimits »

no ale jak to razem połączyć ? podasz przykład?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Exel Formuła JEŻELI i dodatkowe warunki

Post autor: scyth »

=JEŻELI(ORAZ(6>L6;E6=1);E6;I6*J6-J6)
nolimits
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 sie 2009, o 23:03
Płeć: Mężczyzna

Exel Formuła JEŻELI i dodatkowe warunki

Post autor: nolimits »

Z czego jeszcze mogę skorzystać jeśli chodzi o te pętle i warunki ?


Mam jeszcze takie 2 pytanie , jak zrobić pole w exelu z którego wybieramy jakąś wartość (tzn nie wpisujemy już , tylko jak no w formularzu na stronie wybieramy jedna z gotowych wartości).
abc666

Exel Formuła JEŻELI i dodatkowe warunki

Post autor: abc666 »

Nie pamiętam ale szukaj coś takiego jak Dane -> sprawdzanie poprawności -> lista
ODPOWIEDZ