[java]2 zadanka do zrobienia

gello
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 lip 2009, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

[java]2 zadanka do zrobienia

Post autor: gello »

Witam, jestem studentem 2 roku administracji i nie mam zielonego pojecia o programowaniu i nie mam pojecia czemu dali nam taki przedmiot na tym kierunku i w związku z tym mam prośbe do speców od programowa java o napisanie dwóch małych programów w tym jezyku. jestem studentem zaocznym i pracuje do bardzo późna i ledwie co znalazłem czas na napisanie tego posta a co dopiero napisanie tych programów.. bardzo prosze o pomoc ludzi z dobrym serduszkiem oto tresc zadan


1. Napisz programy w jezyku java
a- aplet wyswietlający na ekranie szachowice.
b- aplikacje obliczającą rate kredytu na podstawie liczb rat, kwoty kredytu, oprocentowania.

potrzebny kod programu do wydruku i sama aplikacja

bardzo prosze o pomoc to jest dla was 30 min roboty a ja jestem zielony w tym kompletnie
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

[java]2 zadanka do zrobienia

Post autor: soku11 »

a.

Kod: Zaznacz cały

import java.awt.Color;
import java.awt.Dimension;
import java.awt.Graphics;
import javax.swing.JApplet;


public class Chessboard extends JApplet
{
  private static final long serialVersionUID =7297262074612472396L;
  static final float DENSITY=10;
  
  public void paint(Graphics g)
  {
    Dimension appletSize=getSize();
    float cellWidth=appletSize.width/DENSITY;
    float cellHeight=appletSize.height/DENSITY;
    
    g.setColor(Color.white);
    g.fillRect(0,0,appletSize.width,appletSize.height);

    g.setColor(Color.black); 
    for(int i=0;i<DENSITY;++i)
      for(int j=0;j<DENSITY;++j)
        if((i+j)%2==0)
          g.fillRect((int)(i*cellWidth),
                     (int)(j*cellHeight),
                     (int)cellWidth,
                     (int)cellHeight);
  }
}

Pozdrawiam.
gello
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 lip 2009, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

[java]2 zadanka do zrobienia

Post autor: gello »

ooo wielkie dzieki, naprawde dziekuje! są jeszcze fajni ludzi na tym świecie pozdrawiam
ODPOWIEDZ