1. Napisz program, który sumuje dwa ułamki wprowadzone w postaci czterech liczb: licznik pierwszego, mianownik pierwszego, licznik drugiego, mianownik drugiego a nastepnie na ekranie wyświetla informację dla wprowadzonych liczb:
licznik pierwszego = 1
mianownik pierwszego=2
licznik drugiego=2
mianownik drugiego 3
w postaci jak poniżej:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+ \frac{2}{3}= \frac{7}{6}}\)
2.Czy istnieje mozliwosc przedstawienia liczby w postaci ułamka w Pascal'u?Jezeli tak to jak?
pascal, ułamki, suma
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
pascal, ułamki, suma
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} + \frac{c}{d} = \frac{ad+bc}{bd}}\)
musisz to jeszcze podzielić przez \(\displaystyle{ NWD(bd,ad+bc)}\)
Nie wiem jak wyświetlić ułamek w pascalu, ale możesz napisać licznik, potem wypisać myślnik i niżej mianownik, tj
7
--
6
musisz to jeszcze podzielić przez \(\displaystyle{ NWD(bd,ad+bc)}\)
Nie wiem jak wyświetlić ułamek w pascalu, ale możesz napisać licznik, potem wypisać myślnik i niżej mianownik, tj
7
--
6