[C] Srednia arytmetyczna w tablicy dwuwymiarowej

dpiotrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 7 cze 2009, o 13:59
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

[C] Srednia arytmetyczna w tablicy dwuwymiarowej

Post autor: dpiotrow »

Mam kod

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#define N 2
#define M 2
int main () 
{
    int tab[N][M], i, j, suma, mian;
    float srednia;
    for(i=0;i<N;i++)
    {
         for(j=0; j<M; j++)
         {
              printf("Podaj elementy tablicy(%d,%d): ", i, j);
              scanf("%d", &tab[i][j]);
         }
    }
    suma=0;
    for(i=0;i<N;i++)
    {
         for(j=0; j<M; j++)
         {
             suma+=tab[i][j];
         }
    }
    mian=i*j;
    srednia=suma/mian;
    printf("Wynik: %d", srednia);
    return 0;
}
Niestety w momencie liczenia średniej wychodzi 0. Błąd pewnie jest banalny, ale mimo to nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

[C] Srednia arytmetyczna w tablicy dwuwymiarowej

Post autor: Szemek »

Końcówka do poprawki:
np.:

Kod: Zaznacz cały

    srednia = (float) suma / (float) mian;
    printf("Wynik: %f", srednia);
ODPOWIEDZ