[SQL] formularz a baza danych w Webservie

Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[SQL] formularz a baza danych w Webservie

Post autor: refuss »

Witam
Mam problem: w Webservie stworzyłem bazę danych samochodów.
I teraz chcę by poprzez stronę internetową chciałbym aby najpierw pokazał całą tabelę ze samochodami a potem aby poprzez pole tekstowe szukał danego typu samochodu np. Seat Ibiza.
Jak to zrobić?? za pomoc daję + :)

Mam taki kod:

Kod: Zaznacz cały

<html>
<head>
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" Content="tekst/html; charset=windows1250">
<title>Samochody</title>
</head>
<body bgcolor="33CCFF">
<?
$polaczenie=@mysql_connect('localhost','root','');
if($polaczenie)
{
	$wybor_db=@mysql_select_db('samochody');
	if($wybor_db)
	{
		echo "Wybrano bazę<br/>";
		$zapytanie="Select id_samochodu,marka,model,data_produkcji,miejsce_produkcji from samochod<br/>";
		$idzapytania=mysql_query($zapytanie);
		echo '<table>';
while ($wiersz = mysql_fetch_array($idzapytania)) 
 {
  echo '<tr><td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td><td>'. $wiersz[2] .'</td><td>'. $wiersz[3] .'</td></tr>';
 }
echo '<table>';
	}
}
?>
<br/>
<a href="stronka.php"> Powrot</a>
</body>
</html>
Co tutaj jest źle? Dlaczego nie wywołuje mi bazy na stronie??
MGT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 20 razy

[SQL] formularz a baza danych w Webservie

Post autor: MGT »

Mniejwięcej tak:

Kod: Zaznacz cały

$zapytanie = "SELECT ... FROM samochod WHERE model=$model AND marka=$marka";
W bardziej wyrafinowanej wyszukiwarce możesz pobierać wszystkie dane z tej tabeli i analizować je z szukanym wzorcem (czy wyszukiwana fraza jest podzbiorem nazwy, czy kilka argumentów się zgadza, możesz rozbijać szukaną frazę, do lepszej analizy, wszystko zależy od tego jak precyzyjnej wyszukiwarki potrzebujesz)

A, dane do szukania najlepiej pobrać przez formularz.

Co do działania, to spróbuj zmienić:

Kod: Zaznacz cały

$idzapytania=mysql_query($zapytanie);
na:

Kod: Zaznacz cały

$idzapytania=mysql_query($zapytanie, $wybor_db);
ODPOWIEDZ