pascal, function, równanie kwadratowe

mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, function, równanie kwadratowe

Post autor: mateusz.ex »

1. Napisz program obliczający 10 wartości równania kwadratowego dla wartości argumentu zmieniającego się od 1 do 10, w którym niezbędne obliczenia wykonywane są w bloku function. Parametry a, b, c równania kwadratowego maja być wczytywane po uruchomieniu programu.
abc666

pascal, function, równanie kwadratowe

Post autor: abc666 »

I w czym jest problem?
Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

pascal, function, równanie kwadratowe

Post autor: NataliaSt »

1.pobierasz dane
2.postawiasz je pod wzór
3.wypisujesz wynik?
function x(a,b,c:longint):longint;
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, function, równanie kwadratowe

Post autor: mateusz.ex »

nie wychodzi mi to, nie wiem gdzie wstawic petle, j
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

pascal, function, równanie kwadratowe

Post autor: spajder »

Kod: Zaznacz cały

{ tutaj wczytanie danych }

for i := 1 to 10 do
begin
    { tu wyliczenie wartości funkcji dla argumentu i }
   
    { a tu jego wypisanie }
end;
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, function, równanie kwadratowe

Post autor: mateusz.ex »

var
a,b,c,d1,d2,d0:real;
function delta(a,b,c:real):real;


begin
delta:= b*b-4*a*c;
end;
begin
for i:= 1 to 10 do
begin
readln(delta(a,b,c));
if delta(a,b,c)>0 then writeln(................................
end;






próbuje, ale nie wiem czy dobrze
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

pascal, function, równanie kwadratowe

Post autor: spajder »

Nie możesz wczytywać do funkcji delta. Wczytywać masz współczynniki (tak jak jest w zadaniu):

Kod: Zaznacz cały

readln(a); 
readln(b);
readln(c);
na ich postawie powinieneś wywołać funkcję:

Kod: Zaznacz cały

wartosc = funkcja(a,b,c, x);
Ta funkcja wylicza wartość funkcji \(\displaystyle{ ax^2+bx+c}\) w punkcie \(\displaystyle{ x}\). Musisz obliczyć te wartości dla \(\displaystyle{ x}\) od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 10}\) (zastanów się nad pętlą).
Zastanów się jeszcze, jak napisać funkcję funkcja
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, function, równanie kwadratowe

Post autor: mateusz.ex »

var
a,b,c,x:integer;
function f(a,b,c,x:real):integer;


begin
f:= a*x*x+b*x+c;
end;
begin
readln(a,b,c);
for x:= 1 to 10 do
begin
writeln(f(a,b,c,x));
end;
end;
end.


juz działa
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, o 00:21 przez mateusz.ex, łącznie zmieniany 2 razy.
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

pascal, function, równanie kwadratowe

Post autor: spajder »

Prawie. Tylko w poleceniu masz liczyć wartość funkcji kwadratowej a Ty liczysz deltę.
ODPOWIEDZ