pascal,function
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
pascal,function
Czy mógłby mi ktos napisac prosty program np obliczajacy sume dwóch liczb, z wykorzystaniem bloku function?
- NataliaSt
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
pascal,function
function suma(a,b:longint):longint;
begin
suma:=a+b;
end;
-- 16 czerwca 2009, 23:02 --
var
a,b:longint;
function suma(a,b:longint):longint;
begin
suma:=a+b;
end;
begin
writeln('Podaj a');
readln(a);
writeln('Podaj b');
readln(b);
writeln(suma(a,b));
end.
nie kompilowałam bo z głowy pisałam ale mam nadzieje ze dobrze bedzie:D
-- 16 czerwca 2009, 23:03 --
sprawdziałm juz dobrze jest:D
begin
suma:=a+b;
end;
-- 16 czerwca 2009, 23:02 --
var
a,b:longint;
function suma(a,b:longint):longint;
begin
suma:=a+b;
end;
begin
writeln('Podaj a');
readln(a);
writeln('Podaj b');
readln(b);
writeln(suma(a,b));
end.
nie kompilowałam bo z głowy pisałam ale mam nadzieje ze dobrze bedzie:D
-- 16 czerwca 2009, 23:03 --
sprawdziałm juz dobrze jest:D