Pascal, równanie kwadratowe, ułamki

mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

Pascal, równanie kwadratowe, ułamki

Post autor: mateusz.ex »

1. Napisz program, który sumuje dwa ułamki wprowadzone w postaci czterech liczb: licznik pierwszego, mianownik pierwszego, licznik drugiego, mianownik drugiego a nastepnie na ekranie wyświetla informację dla wprowadzonych liczb:
licznik pierwszego = 1
mianownik pierwszego=2
licznik drugiego=2
mianownik drugiego 3
w postaci jak poniżej:

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+ \frac{2}{3}= \frac{7}{6}}\)
Ostatnio zmieniony 17 cze 2009, o 11:38 przez mateusz.ex, łącznie zmieniany 1 raz.
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Pascal, równanie kwadratowe, ułamki

Post autor: matshadow »

1. wczytaj liczby a,b,c. Potem prześlij je do funkcji, która wygląda tak (pseudokod):

Kod: Zaznacz cały

function jakas(a,b,c)
{
     for(x=1 do 10)
         wyświetl a*x*x+b*x+c;
}
2. Algorytm Euklidesa + zależność \(\displaystyle{ NWD(a,b)=\frac{a\cdot b}{NWW(a,b)}}\)
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

Pascal, równanie kwadratowe, ułamki

Post autor: mateusz.ex »

mógłby mi ktos rozpisac zadanie nr 2?-- 19 czerwca 2009, 00:25 --a co trzeba zrobic, aby program wypisał wynik w postaci ułamku?
ODPOWIEDZ