[C++] Błąd kompilacji

Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

[C++] Błąd kompilacji

Post autor: Psycho »

Podczas kompilacji pewnego kodu ( wydaje mi się, że jest tu nieważne jakiego ) wyskakuje mi błąd:
invalid types 'float[999][float]' for array subscript
Pierwszy raz się z takim czymś spotykam i nie mam pojęcia, o co może chodzić, proszę o pomoc
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

[C++] Błąd kompilacji

Post autor: spajder »

A jak wygląda kod? No bo raczej ciężko jako rozmiar tablicy podać float...
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

[C++] Błąd kompilacji

Post autor: Psycho »

Całego kodu może nie będę kopiował, żeby nie zabierać czasu, tylko moment w którym wyskakuje ten błąd:

Kod: Zaznacz cały

    float klucz, m, t,  odleglosc[999];

    ....
   
    tu pobierane jest t i odleglosc[0], odleglosc[1], ..., odleglosc[t]

    ....

    for (int k=1; k < t; k++)
    {
        klucz= odleglosc[k];
        m=k-1;
        while ( (m >= 0) && (odleglosc[m] > klucz)) // invalid types 'float[999][float]' for array subscript
        {
             odleglosc[m+1]= odleglosc[m]; // invalid types 'float[999][float]' for array subscript x 2
             m=m-1;
             odleglosc[m+1]= klucz; // invalid types 'float[999][float]' for array subscript
        }
    }
(sortowanie przez wstawianie)
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

[C++] Błąd kompilacji

Post autor: spajder »

m jest typu float, musisz napisać:

Kod: Zaznacz cały

while ( (m >= 0) && (odleglosc[static_cast<int>(m)] > klucz))
albo lepiej zadeklaruj m jako int
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

[C++] Błąd kompilacji

Post autor: Psycho »

Nie pomyślałem o tym, dzięki
ODPOWIEDZ