Mam program Microsoft Visual C++ 2008 Express Edition i problem polegam na tym, ze on nie wie, co to jest biblioteka iostream.h. Kiedy ja wyrzuce program nie rozumie czesci kodu. Czy wiecie moze jaka bliblioteka zastapic iostream.h? Przez to nie moge zrobic zadania. Chodzi mi tylko o doradzenie, prosze nie pisac tego programu. Przynajmniej na razie nie ma takiej potrzeby. Dziekuje.
Oto program, ktorego za sprawa biblioteki nie moge napisac:
Utwórz projekt, od razu zaincluduj biblioteki windows.h oraz iostream.h. Potem, nad funkcją main
wpisz nową funkcję:
void gotoxy(int x, int y) {
HANDLE hConsoleOutput;
COORD dwCursorPosition;
cout.flush();
dwCursorPosition.X = x;
dwCursorPosition.Y = y;
hConsoleOutput = GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE);
SetConsoleCursorPosition(hConsoleOutput,dwCursorPosition);
}
Nastepnie dopisz do tego program, w którym za pomocą
róznych liter i znaków pojawi się animacja samochodu z przyczepką.
Animacje nie mogą zostawiać za sobą „śladu” z literek,
muszą czyścić po sobie ten fragment ekranu, który
właśnie opuściły.
Problem z biblioteka iostream.h
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 10 paź 2008, o 22:54
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 12 razy
Problem z biblioteka iostream.h
Niestety - te same bledy jakby w ogole nie bylo tej biblioteki. Np. jeszcze prostszy program i nastepujace bledy:
(Utwórz projekt, od razu zaincluduj biblioteki windows.h oraz iostream.h. Potem, nad funkcją main
wpisz nową funkcję (...). W funkcji main wpisz: gotoxy(25,7);. Zaraz po tej instrukcji wpisz printf(”*”); Uruchom program.)
#include "stdafx.h"
#include "windows.h"
#include "iostream"
void gotoxy(int x, int y) {
HANDLE hConsoleOutput;
COORD dwCursorPosition;
cout.flush();
dwCursorPosition.X = x;
dwCursorPosition.Y = y;
hConsoleOutput = GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE);
SetConsoleCursorPosition(hConsoleOutput,dwCursorPosition);
}
int main(int argc, char* argv[])
{
gotoxy(25,7);
printf("*");
return 0;
}
fatal error C1083: Cannot open include file: 'iostream.h': No such file or directory
Jakis inny pomysl?
(Utwórz projekt, od razu zaincluduj biblioteki windows.h oraz iostream.h. Potem, nad funkcją main
wpisz nową funkcję (...). W funkcji main wpisz: gotoxy(25,7);. Zaraz po tej instrukcji wpisz printf(”*”); Uruchom program.)
#include "stdafx.h"
#include "windows.h"
#include "iostream"
void gotoxy(int x, int y) {
HANDLE hConsoleOutput;
COORD dwCursorPosition;
cout.flush();
dwCursorPosition.X = x;
dwCursorPosition.Y = y;
hConsoleOutput = GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE);
SetConsoleCursorPosition(hConsoleOutput,dwCursorPosition);
}
int main(int argc, char* argv[])
{
gotoxy(25,7);
printf("*");
return 0;
}
fatal error C1083: Cannot open include file: 'iostream.h': No such file or directory
Jakis inny pomysl?
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy