Jakiemu ciągowi znaków odpowiada ten ciąg bitów?(binarny na dziesietny, ma problem z tym, poniewaz ma tu wyjsc trzy liczby 12,1 i 19, a nie wiem jak do tego dojsc.)
\(\displaystyle{ 011000000110011}\)
binarny-dwójkowy/ dzisietny
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
binarny-dwójkowy/ dzisietny
Chodzi o to, że jedną liczbę opisuje pięć kolejnych bitów: \(\displaystyle{ 01100_{(2)}=12_{(10)},00001_{(2)}=1_{(10)},10011_{(2)}=19_{(10)}}\)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2009, o 21:47 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
binarny-dwójkowy/ dzisietny
Nudzi mi się to może rozpiszę obliczenia kolegi wyżej:
\(\displaystyle{ 01100=0 \cdot 2^{4} + 1 \cdot 2^{3} + 1 \cdot 2^{2} + 0 \cdot 2^{1} + 0 \cdot 2^{0} =12_{10}}\)
No i tak z każdą :]
\(\displaystyle{ 01100=0 \cdot 2^{4} + 1 \cdot 2^{3} + 1 \cdot 2^{2} + 0 \cdot 2^{1} + 0 \cdot 2^{0} =12_{10}}\)
No i tak z każdą :]