Powierzchnia ograniczona

gryf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 cze 2009, o 23:41
Płeć: Mężczyzna

Powierzchnia ograniczona

Post autor: gryf »

Witam forowiczów i administr.
Jestem nowy więc na początku mówię że nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale
Mój problem a raczej "wyzwanie" polega na tym iż chcę stworzyć algorytm spełniającego zadanie identyczne jak program nowy rozrkrój będzie to trochę wymagało wysiłku więc przedstawie tu ogólny obraz ponieważ chcę sobie podzielić to na etapy
Mam zamiar stworzyć z tego program
całość ma wyglądać tak:

Mam na płytach o stałym formacie rozrysować elementy prostokątne o dowolnych bokach <=od boków płyty i rozmieścić je tak aby możliwie jak najmniej zostało odpadów z powie.płyty
Zagadnienie uwzględniać powinno też iż może występować suma powierzchni małych elemen. >od powierzchni jednej płyty

1.Wprowadzę powierzchnię prostokątną P o ustalonych bokach i przykładowo ilość tych samych prostokątów np 100
2.Wprowadzę dowolną ilość powierzchni prostokątnych o dowolnych bokach Pm1,Pm2,Pm3...Pmn<P
suma Pm>=< P w zależności ile formatek użyje

Teraz moje pytanie czy istnieje wzór matema. który wskaże na powierzchnię formatek Pm których pola wypełnią najwięcej powierzchnię P=P1=P2=......=P100

Dodam że będzie mi potrzebna analiza wszystkich formatek Pm jeżel suma Pm>P
Może nie musi być wszystko ale dręczy mnie to czy jest wzór na wskazanie sumy boków pionowych najbliższej dł boku płyty przy jednoczesnym uwzględnieni boków poziomych i kontroli powierzchni pozostałej
Proszę o jakieś uwagi
ODPOWIEDZ