Napisac program który sumuje liczby znajdujace sie na obu przekatnych dwuwymiarowej tablicy, o wymiarach podanych przez uzytkownika. Maxymalny rozmiar tablicy to 10 na 10.
Wie moze ktos jak zrobic taki program
Programowanie Turbo Pascal
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Programowanie Turbo Pascal
Trzeba (chyba) doszczegółowić, że musi być to tablica kwadratowa. Tak więc ustawiasz sobie trzy zmienne np.a,b,c a=1,b=n i c=1. Będą one oznaczać: a i b indeksy rzędu a c indeks kolumny. Następnie bierzesz pętlą np.for od 1 do n zmieniasz indeksy o 1, czyli do a dodajesz, od b odejmujesz a c dla obu jest takie samo i zwiększa się w każdym kroku. Wartości komórek tablic w kolejnych krokach dodajesz do zmiennej suma np.
suma:=suma+tab[2,2]+tab[5,2]. Na koniec pętli uzyskujesz sumę z obu przekątnych. Celowo nie wklejam Ci kodu żebyś trochę sam pomyślał. Jest to jedna z wielu wersji rozwiązania, można jeszcze np.skorzystać z własności, że pierwsza i drugi indeks jest cały czas taki sam na jednej przekątnej itp. Gdybyś miał jakieś wątpliwośći lub pytania to pisz
suma:=suma+tab[2,2]+tab[5,2]. Na koniec pętli uzyskujesz sumę z obu przekątnych. Celowo nie wklejam Ci kodu żebyś trochę sam pomyślał. Jest to jedna z wielu wersji rozwiązania, można jeszcze np.skorzystać z własności, że pierwsza i drugi indeks jest cały czas taki sam na jednej przekątnej itp. Gdybyś miał jakieś wątpliwośći lub pytania to pisz