Excel - komunikat

Kula_FCI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 3 maja 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna

Excel - komunikat

Post autor: Kula_FCI »

1. W jednej z komurek wyliczam Delte - w zależności od tego czy przyjmuje wartość dodatnią, ujemną, czy wynosi zero w sąsiiedniej komórce powinien wyświetlać się komunikat np. Delta = 0

2. W zależności od tego jaką wartość przyjmuje Delta obliczamy np. pierwiastki rzeczywiste i wyświetlany komunikat, mówiący, że ROZWIĄZANIEM SĄ 2 PIERWIASTKI RZECZYWISTE, a w oddzielnej komórce także komunikat: ISTNIEJE ROZWIAZANIE W DZIEDZINIE LICZB RZECZYWISTYCH,
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Excel - komunikat

Post autor: kolanko »

No ale co ? trzeba to za Ciebie zrobic czy sprawdzic czy jak ? ........
Kula_FCI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 3 maja 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna

Excel - komunikat

Post autor: Kula_FCI »

Sorki, nie napisąłem nic więcej, prosiłbym o naprowadzenie, nigdy tego nie robiłem i nie wiem od czego zacząć. Takich zadań mam kilak ale dzięku wytłumaczeniu jak mam to zrobić będe mógł zastosowac to w pozostałych podpunktach.
abc666

Excel - komunikat

Post autor: abc666 »

Ja bym proponował zrobić tak, tam na górze koło białego paska jest taki znaczek \(\displaystyle{ f_x}\), klikasz na niego, wybierz z listy funkcję jeżeli i przeanalizuj to co tam jest napisane. Tylko ta funkcja plus podstawowe działania wystarczą. Może się jeszcze przydać funkcja =pierwiastek(). Wszystko się robi "normalnie" tzn. chcesz dodać liczby z dwóch komórek piszesz np. \(\displaystyle{ =A1+A2}\) i już, cała filozofia
Kula_FCI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 3 maja 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna

Excel - komunikat

Post autor: Kula_FCI »

To z formułą już jest jasne dam sobie ztym radem, ale prosze jeszcze o pomoc z tym pierwszym podpunktem, w sasiedniej komurce ma mi się pojawić komunikat - jak to zrobić.
abc666

Excel - komunikat

Post autor: abc666 »

No w tej sąsiedniej komórce trzeba wpisać formułę jeżeli, jeśli jest więcej niż dwie możliwości trzeba zagnieździć w sobie jeżeli np

Kod: Zaznacz cały

=jeżeli(A1>0;większa do zera;jeżeli(A1<-100;mniejsza od -100; pomiędzy 0 a -100))
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Excel - komunikat

Post autor: anna_ »

Komunikat:

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI(A1>0;"delta >0, równanie ma dwa rozwiązania";JEŻELI(A1<0;"delta<0, równanie nie ma rozwiązania"; JEŻELI(A1=0;"delta=0, równanie ma jedno rozwiązanie")))
A1 to komórka z wyliczoną deltą
Kula_FCI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 3 maja 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna

Excel - komunikat

Post autor: Kula_FCI »

Dzięki za pomoc poradziłem sobie z tymi formułami, ale mam jeszcze jeden problem:

W danej chwili mają być wyświetlane tylko odpowiednie rozwiązania i komunikaty stosowne do wprowadzonych przez użytkownika wartości.

Czy ktoś wie gdzie mogę szukać takiej funkcji w arkuszu?
abc666

Excel - komunikat

Post autor: abc666 »

Chodzi ci o to, że jak nie ma liczb to komórka jest pusta?
Kula_FCI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 3 maja 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna

Excel - komunikat

Post autor: Kula_FCI »

Tak
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Excel - komunikat

Post autor: anna_ »

abc666 pisze:Chodzi ci o to, że jak nie ma liczb to komórka jest pusta?

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI(A1<>0;A1;"")
O to chodzi?

edit: coś poprzednio mi się pomyliło.
Kula_FCI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 3 maja 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna

Excel - komunikat

Post autor: Kula_FCI »

Niebardzo wiem jak to zastosować:

Mam formułe:
=JEZELI(F2>0;"delta >0, rownanie ma dwa rozwizzania";JEZELI(F2<0;"delta<0, rownanie nie ma rozwiazania"; JEZELI(F2=0;"delta=0, rownanie ma jedno rozwiazanie")))

Trzeba zastosować do niej jakąś właściwość żeby jeśli jeśli pole F2 było puste to w polu wpisania powyższej formuły nie widniało nic. Widoczne powinny być tylko te formuły które mają wprowadzone dane.

W sumie to samo przydało by mi się w polu w którym obliczam deltę. Jeśli pola gdzie dane są nasze a,b i c sa puste to w komurce z obliczoną delta nie powinno być nic a u mnie jest 0.
abc666

Excel - komunikat

Post autor: abc666 »

Kod: Zaznacz cały

=jeżeli(oraz(a<>"";b<>"";c<>""); formułą z liczeniem delty; "" )
nie sprawdzałem ale tak powinno działać
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Excel - komunikat

Post autor: anna_ »

Kula_FCI pisze:Niebardzo wiem jak to zastosować:

Mam formułe:
=JEZELI(F2>0;"delta >0, rownanie ma dwa rozwizzania";JEZELI(F2<0;"delta<0, rownanie nie ma rozwiazania"; JEZELI(F2=0;"delta=0, rownanie ma jedno rozwiazanie")))

Trzeba zastosować do niej jakąś właściwość żeby jeśli jeśli pole F2 było puste to w polu wpisania powyższej formuły nie widniało nic. Widoczne powinny być tylko te formuły które mają wprowadzone dane.

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI(ORAZ(F2<>"");JEŻELI(F2>0;"delta >0, równanie ma dwa rozwiązania";JEŻELI(F2=0;"delta=0, równanie ma jedno rozwiązanie";JEŻELI(F2<0;"delta<0, równanie nie ma rozwiązania";))); "" )
Kula_FCI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 3 maja 2009, o 10:35
Płeć: Mężczyzna

Excel - komunikat

Post autor: Kula_FCI »

Formuła działa ale pomimo pustych komórek z danymi a,b i c nadal jest widoczna komórka z powyższą formułą.
ODPOWIEDZ