asin(1.0) c++

Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

asin(1.0) c++

Post autor: NataliaSt »

Witam mam program obliczajacy pole kuli i szescianu. On je porównuje i pisze ktora figura ma wieksza objetosc. Jednak potrzebuje bardzo dokładnego pi i wiem ze słuzy do tego funkcja asin(1.0) jednak znam podstawy c++ i nie wiem jak sie tego uzywa tu mam kod programu:
#include<iostream>
int main()
{
int d;
std::cin>>d;
for(int i=1; i<=d;i++)
{
int a,r;
std::cin>>a>>r;
float polek,poles;
polek=4*r*r*r;

polek=polek*(TU CHCE WYKORZYSTAC ASIN);
polek=polek/3;
poles=a*a*a;
if(polek==poles)
{std::cout<<"R
";
} else
if(polek>poles)
{std::cout<<"K
";
} else
if(polek<poles)
{std::cout<<"S
";
}



}
}

bardzo abrdoz prosze o pomoc:)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

asin(1.0) c++

Post autor: matshadow »

dokładne Pi masz w M_PI
Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

asin(1.0) c++

Post autor: NataliaSt »

i gdzie to mam wsadzić??:)<to moj pierwszy program w c++:)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

asin(1.0) c++

Post autor: matshadow »

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
#include<cmath>
using namespace std;

int main()
{
    int d;
    cin>>d;
    for(int i=0; i<d;i++)
    {
        int a,r;
        cin>>a>>r;
        float polek,poles;
        polek=4*r*r*r;
        polek=polek*M_PI;
        polek=polek/3;
        poles=a*a*a;
        if(polek==poles)
        { cout<<"R
";}
        else if(polek>poles)
        { cout<<"K
";}
        else
        { cout<<"S
";}
    }
    system("pause");
    return(0);
}
ODPOWIEDZ