Witam mam do napisania program w jezyku c i prosze o pomoc oto tresc :
1)Dany jest ciąg liczb całkowitych różnych od zera.Ostatnia jest równa 0. Dane są również dwie liczy całkowite a,b. Ułożyc funkcje określająca ile jest w tym ciągu liczb <a,ile zawartych w przedziale [a,b],ile większych od b.
2)Dla zadanej macierzy C(k x 1) typu całkowitego oraz dwu liczb całkowitych a1,b1,obliczyc w poszczególnych wierszach,ile jest w tym ciągu liczb <a1,ile zawartych w przedziale [a1,b1],ile większych od b1.(Wykorzystac funkcje z p-ktu 1)
3)Ułożyc funkcje,(której parametrem jest cała macierz), obliczającą ile elementów macierzy jest <a1,ile zawartych w [a1,b1],a ile większych od b1.
Ma ktos jakis pomysl??
macierze (program w jezyku c) ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
macierze (program w jezyku c) ;/
1)
Kod: Zaznacz cały
#include<stdio.h>
int a,b;
int mniejsza=0, wieksza=0, miedzy=0;
void oblicz(int liczba)
{
if(liczba > b) wieksza++;
else if(liczba < a) mniejsza++;
else miedzy++;
}
int main()
{
printf("Podaj a i b: ");
scanf("%d %d",&a, &b);
printf("Teraz wczytuj pozostałe liczby: ");
int c;
while(1)
{
scanf("%d",&c);
if(c==0) break;
oblicz(c);
}
printf("liczb mniejszych od a jest %d
liczb wiekszych od b jest %d
liczb miedzy a i b jest %d
", mniejsza, wieksza, miedzy);
return(0);
}
macierze (program w jezyku c) ;/
wielkie dzieki za pierwszy podpunkt bo bylam sprawdzic dzisiaj i dziala:) spróbowalam zrobic drugi ale cos mi chyba nie wychodzi,wie ktos co mam źle??
#include<stdio.h>
#define lw10
#define lk15
main()
{int zlicz3();
int i,j,k,l,a1,b1;
int mniejsza=0,wieksza=0,miedzy=0;
int a[lw][lk],licz[lw];
printf("podaj liczbę wierszy: k=");
scanf("%d",&k);
printf("podaj liczbe kolumn: l=");
scanf("%d",&l);
for(i=0;i<k;i++)
for(i=0;j<l;j++)
scanf("%d",&a[j]);
for(i=0;i<k;i++)
{
for(j=0;j<l;j++)
printf("%10d",a[j]);
printf("
");
}
for(i=0;i<k;i++)
licz=zlicz3(l,a);
printf("liczb mniejszych od a1 jest %d
liczb wiekszych od b1 jest %d
liczb
miedzy a1 i b1 jest %d
", mniejsza, wieksza, miedzy);
for(i=0;i<k;i++)
printf("w%d wierszu:%d
",i,licz);
}
int zlicz3(int l,int*a);
{int licz,i;
licz=0
for(i=0;i<l;i++)
void oblicz(int a);
if(a > b1)) wieksza++;
else if(a < a1) mniejsza++;
else miedzy++;
}
int main()
{
printf("Podaj a1 i b1: ");
scanf("%d %d",&a1, &b1);
printf("Teraz wczytuj pozostałe liczby: ");
int c;
while(1)
{
scanf("%d",&c);
if(c==0) break;
oblicz(c);
}
return(0);
}
#include<stdio.h>
#define lw10
#define lk15
main()
{int zlicz3();
int i,j,k,l,a1,b1;
int mniejsza=0,wieksza=0,miedzy=0;
int a[lw][lk],licz[lw];
printf("podaj liczbę wierszy: k=");
scanf("%d",&k);
printf("podaj liczbe kolumn: l=");
scanf("%d",&l);
for(i=0;i<k;i++)
for(i=0;j<l;j++)
scanf("%d",&a[j]);
for(i=0;i<k;i++)
{
for(j=0;j<l;j++)
printf("%10d",a[j]);
printf("
");
}
for(i=0;i<k;i++)
licz=zlicz3(l,a);
printf("liczb mniejszych od a1 jest %d
liczb wiekszych od b1 jest %d
liczb
miedzy a1 i b1 jest %d
", mniejsza, wieksza, miedzy);
for(i=0;i<k;i++)
printf("w%d wierszu:%d
",i,licz);
}
int zlicz3(int l,int*a);
{int licz,i;
licz=0
for(i=0;i<l;i++)
void oblicz(int a);
if(a > b1)) wieksza++;
else if(a < a1) mniejsza++;
else miedzy++;
}
int main()
{
printf("Podaj a1 i b1: ");
scanf("%d %d",&a1, &b1);
printf("Teraz wczytuj pozostałe liczby: ");
int c;
while(1)
{
scanf("%d",&c);
if(c==0) break;
oblicz(c);
}
return(0);
}