pascal - tablice

adi1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 19 gru 2006, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RR
Podziękował: 19 razy

pascal - tablice

Post autor: adi1910 »

Mam takie dwa zadania.

1. Tablica zawiera liczby:


Jakie będą wartości elementów tablicy po wykonaniu instrukcji:
for k:=6 downto 2 do
if a[k+1]>a[k] then
begin
z:= a[k+1]; a[k+1]:= a[k+1]- a[k];
a[k]:= z+1;
end;



2. W programie zadeklarowano zmienne:
var k,j,s:1..10; z:char
Co ukaże się na ekranie po wykonaniu instrukcji?
Clrscr; z:='k';j:=3; s:=10;
k:=0;
while k<j do
begin
k:=k+1; write(z:3,k); writeln;
for j:=1 to k do s:=s-j;
write('j= kwadrat' ,j, ' kwadrats=' ,s:3);
writeln
p.s nie wiem o co chodzi z tymi polami. To takie małe puste kwadraty.
Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

pascal - tablice

Post autor: NataliaSt »

zadanie pierwsze:
var
a:array[1..7] of byte;
k,z:longint;
begin
a[1]:=5;
a[2]:=3;
a[3]:=2;
a[4]:=7;
a[5]:=1;
a[6]:=4;
a[7]:=6;
for k:=6 downto 2 do
if a[k+1]>a[k] then
begin
z:= a[k+1]; a[k+1]:= a[k+1]- a[k];
a[k]:= z+1;
end;
for k:=1 to 7 do
writeln(a[k]);
readln;
end.

odpal to sobie w pascalu i kolejno wyjdzie ci co jest w tablicach:)
adi1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 19 gru 2006, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RR
Podziękował: 19 razy

pascal - tablice

Post autor: adi1910 »

niestety nie mam na kompie Pascala...
robiłem to na podstawie własnych obliczeń i wyszło mi tak, dla:
1 - 5
2 - 8
3 - 4
4 - 7
5 - 1
6 - 6
7 - 2

mógłby ktoś to sprawdzić, byłbym wdzięczny. Nadal nie wiem co z tym 2 zadaniem
Awatar użytkownika
NataliaSt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

pascal - tablice

Post autor: NataliaSt »

mi po odpaleniu dało
5
11
7
7
1
6
2
-- 2 czerwca 2009, 21:29 --własciwie to jakie zadanie rozwiązuje ten program??:)
ODPOWIEDZ