pascal, tablice, liczby nieparzyste

mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, tablice, liczby nieparzyste

Post autor: mateusz.ex »

Napisz program wczytujący do tablicy A n dowolnych liczb naturalnych (wartość n ma być podana w czasie wykonywania algorytmu) i podający sumę wszystkich wczytanych do tablicy liczb nieparzystych..
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

pascal, tablice, liczby nieparzyste

Post autor: mcbob »

Robisz tablicę, pobierasz do niej liczby potem pętla for w której robisz warunek if czy liczba jest nieparzysta jeśli jest prawdziwy to dodajesz daną liczbę do zmiennej suma
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, tablice, liczby nieparzyste

Post autor: mateusz.ex »

var a: array[1..100]of integer
i,n,sum:integer;

begin



for i:= 1 to n do begin readln<n>;
end;
if i mod 2=0 then sum:= sum+a;
writeln(sum);
readln;
end.

mam cos takiego, ale cos jest źle bo nie liczy. Miałem problem z wczytaniem zmiennej n, bo nie wiem gdzie to wstawic, i to własnie moze byc źle, ale nie wiem.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

pascal, tablice, liczby nieparzyste

Post autor: kolanko »

mateusz.ex pisze:
mam cos takiego, ale cos jest źle bo nie liczy. Miałem problem z wczytaniem zmiennej n, bo nie wiem gdzie to wstawic, i to własnie moze byc źle, ale nie wiem.

no chyba logicznie myslac musisz to wstawic na poczatku ? ............
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, tablice, liczby nieparzyste

Post autor: mateusz.ex »

var a: array[1..100]of integer
i,n,sum:integer;

begin

readln<n>;

for i:= 1 to n do begin
if i mod 2=0 then sum:= sum+a;
writeln(sum);
readln;
end;
end.


teraz po wczytaniu np. liczby 10. program kaze mi wprowadzic 10 liczb, wprowadzam liczby ale po kazdej program wyswietla liczbe 0.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

pascal, tablice, liczby nieparzyste

Post autor: natkoza »

Kod: Zaznacz cały

program suma;
var a:array[1..100]of integer;
i,s,sum:integer;
begin
sum=0;
Write('Ile liczb jest w tablicy: ')
readln(n);
for i:=1 to n do
begin
Write('Podaj ',i,' liczbe');
readln(a[i]);
if(a[i]mod 2=1) them sum:=sum+a[i];
end;
Write(sum);
end.
może coś w tym stylu zadziała ;) ?
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

pascal, tablice, liczby nieparzyste

Post autor: mateusz.ex »

dzieki, działa
ODPOWIEDZ